fbpx

Muslimanski migrant z devetimi bombami grozil trinajstim talcem, zahteval pa je Trumpa in drogo

Banka v mestu Vaughan v kanadski provinci Ontario, kjer se je odvijalo sredino dogajanje (Foto: PrintScreen)

Muslimanski migrant je želel drogo kristaliziran metamfetamin in zahteval srečanje z ameriškim predsednikom Trumpom. Na sebi je nosil samomorilski jopič, na katerega je bilo pritrjenih devet bomb. V banki je zadrževal 13 talcev in jim grozil s smrtjo. Nekateri pravijo, da je bil omamljen, spet drugi, da je preprosto nor. Ne glede na to pa so soglasno prepričani, da je za dejanje kriva kultura, v kateri je odraščal.

Petindvajsetletnik je v sredo vstopil v eno izmed kanadskih bank in začel mahati s pištolo. Ob tem je zahteval pogovor s predsednikom Trumpom, denarja pa sploh ni omenjal. “S pištolo je mahal po zraku,” je dejala ena izmed prič. “Od banke sploh ni zahteval denarja. Ni ga želel. Rekel je, da si samo želi metamfetamin in srečanje s Trumpom.” Na jopič, ki ga je nosil, je imel privezanih kar devet bomb, v rokah pa je držal detonator in pištolo.

V banki  je v tistem času bilo trinajst ljudi, ki so postali njegovi talci. Grozil je, da bo aktiviral vse bombe, ki jih premore, in se skupaj z njimi pognal v zrak. Enega izmed zaposlenih je celo prosil, naj pokliče policijo. Ta je prihitela takoj in začela streljati, zaradi tega pa se je napadalec vdal. Ko se je položaj umiril, pa policija ni bila več prepričana, ali so bile njegove grožnje resnične. Preverili so tudi pristnost bomb, s katerimi je grozil.

Muslimanski migrant ustreljen, preiskava še poteka
Policija je s takojšnjim streljanjem proti muslimanu tvegala, a je operacija uspela. “Vesel sem, da so to storili,” je dejal eden izmed talcev. “Situacija, v kateri smo bili, je bila resnično grozljiva in strašno je bilo videti norega moškega z bombami in pištolo med nami.” Policija je storila vse, da je obkolila moškega in osvobodila talce. “Na koncu sploh ni bilo nobenih pogajanj. Moški, ki nas je sprva želel ubiti in ki je zahteval drogo ter Trumpa, na koncu sploh ni želel govoriti,” je dejal eden izmed pridržanih v banki in ga opisal kot izredno čustveno nestabilnega, policiji pa ga je nato uspelo ustreliti. Preiskava še ni končana, saj morajo preiskovalci opraviti še veliko forenzičnega dela. Ena izmed teorij, poroča Jihad Watch, bi lahko bila nagnjenost k samomoru. Policija temeljitejših in bolj razvitih teorij še nima, o zdaj mrtvem muslimanskem migrantu pa ne ve veliko, znano ni niti njegovo ime. Vedo samo to, da prihaja z Bližnjega vzhoda, najverjetneje iz Egipta.

A. L.