fbpx

Muslimanskim študentom v Avstraliji dovoljeno zavrniti rokovanje z žensko

Foto: iStock

Neka javna šola v Avstraliji je šolarju islamske veroizpovedi dopustila zavračanje rokovanja z ženskami. Gre za del islamske tradicije ‘hadith’, ki pa jo zavračajo celo nekateri islamski voditelji. 

Na nedavni podelitvi priznanj v deškem univerzitetnem naselju (kampusu) univerze George River v Avstraliji je prišlo do nenavadne prakse, saj se študent ni rokoval z žensko predstavnico šole, temveč je roke položil čez svoj prsni del, kot je to v njihovi navadi.

Gre za del islamske tradicije, imenovane hadith, ki se glasi: “Bolje je biti zaboden v glavo z železno iglo, kot se dotakniti ženske roke.”

Avstralski izobraževalni sistem podpira versko in kulturno raznolikost
Z izobraževalnega oddelka kampusa v Novem Južnem Walesu so nato sporočili, da podpirajo tovrstne prakse, ki so po njihovem mnenju del dogovorjenega protokola z osebjem, starši in študenti. “Že pred prireditvijo je bilo gostom predstavljeno, da se bodo nekateri muslimanski študenti rokovali skladno z islamsko vero,” so sporočili.

Izobraževalni sistem v Avstraliji priporoča vsem šolam, naj prepoznajo in spoštujejo kulturna, jezikovna in verska ozadja vseh študentov ter s tem pripomorejo k promociji odprtega in strpnega odnosa do drugačnosti raznolike avstralske družbe, piše Express.

Po mnenju nekaterih muslimanskih voditeljev v Avstraliji pa je dobesedna interpretacija haditha celo sporna. Islamsko poučevanje po njihovem prepričanju kaže veliko spoštovanje do žensk, ideja nerokovanja z ženskami pa izhaja iz zaščite ženske pred neželenim dotikanjem.

M. P.