fbpx

Muza Kučanove druščine se je na uradnem sestanku slekla – do spodnjega perila

Makedonska tožilka Katica Janeva. (Foto: Twitter)

Tožilska muza kroga Milana Kučana iz Makedonije Katica Janeva se je po poročanju tamkajšnje Republike včeraj na uradnem sestanku slekla. In to do spodnjega perila, primer pa obravnava tudi policija.

Makedonsko tožilko Katico Janevo so na Bledu leta 2017 pri Mednarodnem inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) nagradili kot “Najboljšo vodjo tožilstva na Balkanu.” IFIMES je sicer združenje, prek katerega se srečujeta Milan Kučan in nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić. Iz enega od tovrstnih srečanj je tudi fotografija, ki jo je inštitut promoviral na Facebooku.

Janeva je kot posebna tožilka v preteklosti izvajala posebne politične naloge, in to po tem, ko jo je Kučanova druščina na Bledu nagradila. Ključno vlogo je odigrala pri obsodbi in političnem umoru nekdanjega predsednika makedonske vlade Nikole Gruevskega, ki pripada političnemu polu na drugi strani Kučanovega – temu v Makedoniji pripada prijatelj nove princeske SD Tanje Fajon Zoran Zaev. Janeva se kmalu v preiskavi znašla tudi sama, lani pa so zanjo odredili tudi 30-dnevni pripor. Dejanje Janeve je na las podobno uličnemu performansu, ki so sta ga pred dnevi na pločniku pred ministrstvom za kulturo izvedla igralca Primož Bezjak in Katarina Stegnar – tudi onadva sta po slačenju na ulici ostala v perilu.

Tako so o slačenju razvpite tožilke poročali Makedonci.

Kdo je prvi mož IFIMES in zakaj naj bi bil pod budnim očesom slovenske policije, je poročala Nova24TV. Zanimivo, njihova nagrada je očitno slab znak, nagradili so tudi nekdanjega župana kraja v BiH Brčkega Dragana Pajića, kmalu po tem pa je moral v zapor zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin.

Andrej Žitnik