fbpx

Na britanski televiziji razkrili, kako poteka sojenje na enem izmed šeriatskih sodišč

Foto: Printscreen/YouTube

Glede na to, da število šeriatskih sodišč, ki delujejo za zaprtimi vrati in so zunaj dosega britanskega prava, še naprej vztrajno narašča, je na plano prišel dokumentarec, ki razkriva, kaj se v resnici dogaja v teh temačnih postopkih. 

Britanski televiziji Channel 4 je uspelo posneti, kako šeriatska sodišča v resnici sodijo. Po navedbah Daily Maila naj bi bilo v Veliki Britaniji okrog 85 sodišč, ki sodijo v skladu s to strogo obliko prava.

Moški mora za ločitev le trikrat izreči: “Ločujem se od tebe!”
Gledalci televizije so bili lahko ob ogledu televizije priča prizadevanjem 33-letne Fatime, ki je skušala pridobiti dovoljenje za ločitev od moža, prekupčevalca z drogami, zaradi tega, ker naj bi jo ta čustveno zlorabljal cel čas 14 let trajajočega zakona. Gre za islamsko sodišče, ki se ukvarja z razsojanjem finančnih, družinskih in zakonskih sporov na podlagi njihove vere. Pri tem je treba poudariti, da se proces ločitve med moškimi in ženskami razlikuje, saj mora ženska za ločitev zaprositi, moški pa lahko samo trikrat reče ženi: “Ločujem se od tebe!” In je že ločen.

Foto: iStock

V skladu z islamskim zakonom je zakon pravna vez in družbena pogodba med moškim in žensko, vendar je pri tem treba poudariti, da takšne vrste zakoni niso zavezujoči v skladu z britansko zakonodajo. V prvem delu dokumentarne oddaje z naslovom On Extremely British Muslims je mogoče videti, kako je Fatima trem sodnikom podrobneje razlagala, zakaj ne želi biti več poročena s svojo drugo polovico. Med sodniki je bilo mogoče opaziti tudi žensko sodnico Amro Bone, ki je sicer edina ženska sodnica na britanskih šeriatskih sodiščih.

Kljub pregovarjanju je Fatima vztrajala pri ločitvi
Fatima se je želela ločiti od moža in je trdila, da je bila žrtev čustvene zlorabe. “Bila sem sama z otroki, brez kakršne koli podpore moža, ta pa me je celo čustveno zlorabljal.” Kljub temu, da ji je Bonejeva dejala, da se mož želi spremeniti, ji je Fatima odvrnila, da do njega ne čuti ljubezni in spoštovanja, poleg tega pa se ga tudi boji. “Stoodstotno sem prepričana, da se ne želim več ozreti nazaj.”

Sodnica Bonejeva je Fatimo obvestila, da je njen zakon razveljavljen, pri čemer je dodala, da je nujno, da družine v primeru dogovorjenih zakonov prej preverijo, kakšen je mož, da ni potem prepozno, kot v tem konkretnem primeru.

N. Ž.