fbpx

Na Češkem poteka več kazenskih postopkov proti zagovornikom ruske agresije

Vladimir Putin (Foto: Pixabay)

Češka policija je zabeležila več kot 200 primerov poveličevanja ali zagovarjanja ruske agresije na Ukrajino, kar je na Češkem lahko kaznivo. Proti 26 osebam že ukrepa pristojno tožilstvo.

Trenutno na Češkem obravnavajo 201 primer, povezan z rusko invazijo v Ukrajini. Po besedah tiskovnega predstavnika policije Ondřeja Moravčika je približno tretjina primerov takšnih, kjer posamezniki zagovarjajo rusko invazijo. “Skupno 26 primerov je v fazi kazenskega pregona proti določenim osebam,” je še dodal.

Po besedah tiskovnega predstavnika policije gre v 62 primerih za odobritev invazije ali poveličevanje delovanja ruskih vojakov. V državi po poročanju češkega Irozhlasa ponovno beležijo povečano število preganjanih oseb, povezano z vojno v Ukrajini. Dandanes namreč tožilstvo ukrepa proti 26 osebam, v začetku aprila pa je bilo preganjanih oseb skoraj trikrat manj (devet oseb).

Policija presoja zapise glede na resnost
Kot je pojasnil Moravčík, število objav v zvezi z Ukrajino narašča za desetino na dan. Policija jih postopoma preverja in ocenjuje glede na njihovo resnost. Po navedbah policije se večina prijav nanaša na sovražne objave na družbenih omrežjih, odobravanje ruske agresije ter na grafite in uničene fasade.

“Z” je simbol ruske invazije na Ukrajino. (Foto: epa)

Generalni državni tožilec Igor Stříž je že na začetku agresije na Ukrajino opozoril na možnost kazenskega pregona v zvezi z odobravanjem ruske invazije. “Če bi se nekdo javno – vključno z demonstracijami, objavami na internetu ali družbenih omrežjih – strinjal z napadi Ruske federacije na Ukrajino ali jih podprl ali pohvalil vodstvo Ruske federacije, bi se lahko pod določenimi pogoji soočil s kazensko odgovornostjo,” je generalni državni tožilec dejal v sporočilu za javnost in med drugim pojasnil, da čeprav je svoboda izražanja na ustavni ravni zapisana v 17. členu Listine o temeljnih pravicah in svoboščinah, zaradi česar ima vsak pravico izraziti svoja stališča na način, ki mu ustreza, ima svoboda govora v demokratični pravni državi tudi svoje meje.

Foto: epa

Nina Žoher