fbpx

Na dan priplavale nove rasistične opazke “Malega Mika” Bloomberga

Judovski milijarder in kandidat za demokratsko predseniško nominacijo Michael Bloomberg (foto: EPA)

Kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo in nekdanji newyorški župan Michael “Mali Mike” Bloomberg se je nedavno znašel na tnalu zaradi svojih rasističnih izjav na račun črncev in latinosov. Z vsakim dnem pa se število izjav iz preteklosti, zaradi katerih se mora Bloomberg opravičevati, samo veča.

V svojem zadnjem županskem mandatu leta 2011 je takratni newyorški župan Mike Bloomberg začel z iniciativo YMI, ki jo je v sodelovanju z mestom New York financiral še en judovski milijarder George Soros.

Namen iniciative je bil nasloviti “razlike med črnci in latinosi starimi med 16 in 24 let na področjih izobraževanja, zaposlitve, zdravja in pravosodja.” Zalomilo se je pri Bloombergovem intervjuju, ki je po skoraj devetih letih spet priplaval na površje.

Za demokratske volivce je namreč jezik, ki se ga Bloomberg poslužuje v svojih opisih črncev in latinosov po pisanju Breitbarta, najmanj “rasno občutljiv.”

Bloomberg si je drznil predlagati, da bi lahko ti dve manjšini v Ameriki veliko bolj uspevali, če bi bili njihovi očetje prisotni v njihovem življenju. Številnim peresom se je zdelo, da so lahko užaljeni v imenu črnske in latinoameriške skupnosti, zaradi česar so predlagani iniciativi tudi nasprotovali. “Kontroverzno je, a 95 odstotkov vaših umorov in morilcev in žrtev morilcev spada v en opis,” je povedal Bloomberg v intervjuju za Aspen Institute leta 2015. “So moški, manjšine, od 15 do 25 let.

Ivan Šokić