fbpx

Pred 40 leti so poljski komunisti poslali tanke nad Solidarnost – sledilo je obdobje terorja

Razglasitev vojnega stanja na Poljskem 13. decembra 1981 (foto: arhiv 1981)

Na današnji dan Poljaki obeležujejo obletnico vzpostavitve vojnega stanja na Poljskem. Komunisti, ki jih je vodil general Wojciech Jaruzelski, so s pomočjo vojaške hunte vzpostavili policijsko uro in omejili potovanja. Vojno stanje je trajalo od 13. decembra 1981 do julija 1983. Uradno naj bi se sicer končalo že decembra 1982. To obdobje je za demokratično opozicijo na Poljskem predstavljalo obdobje terorja.

Komunistična partija na Poljskem se je v obdobju med 1980 in 1981 znašla v krizi. Moment, ki ga je nabrala opozicijska Solidarnost, je bil premočen. Ravno tako je partija imela težave zaradi notranjih bojev in zmede glede vodstva. Poljsko gospodarstvo je bilo v razsulu, medtem ko so bili iz Sovjetske zveze vedno glasnejši klici po intervenciji.

General Wojciech Jaruzelski je zaradi vsega naštetega 13. decembra 1981 v državi razglasil vojno stanje. Jaruzelski je bil sicer tudi premier in prvi sekretar partije. “Naša domovina je na robu brezna,” so bile besede, s katerimi je general Jaruzelski upravičil širjenje totalitarizma v že tako totalitarni državi.

Oblasti pobile okoli sto oporečnikov
Kot te dni opozarja poljsko ministrstvo za zunanje zadeve, je bilo v obdobju strahovlade med letoma 1981 in 1989 pomorjenih okoli sto ljudi, na stotine pa jih je bilo preganjanih zaradi političnih zločinov in prisiljenih v izgnanstvo. Več kot 10 tisoč opozicijskih aktivistov, pretežno iz vrst Solidarnosti, je bilo pozaprtih.

Gen. Wojciech Jaruzelski, Solidarity's Foil, Dies at 90 - The New York Times

General Wojciech Jaruzelski.

Za Poljake je razglasitev vojnega stanja pomenila konec upov na politične in državljanske svoboščine. Kdor ni končal v zaporu, je bil ustrahovan. Številno so se morali izseliti, tisti, ki so se v času razglasitve vojnega stanja nahajali v tujini, se niso mogli vrniti domov. Gibanja, kakršno je bilo Solidarnost, so bila čez noč razglašena za nezakonita. Po ulicah so strašili tanki in oboroženi vojaki. Cenzura je bila vseprisotna, pošta nadzorovana, telefonski pogovori pa podvrženi prisluškovanju.

Ivan Šokić