fbpx

[Video] 7. novembra, na dan boljševistične revolucije, se spominjamo 100 milijonov žrtev komunizma

Žrtve komunizma v Sloveniji. (Foto: Janez Turinek)

7. november je razglašen za dan žrtev komunizma, in sicer se obeležuje na dan, ko se je pričela novembrska boljševistična revolucija pod vodstvom Vladimirja Iljiča Lenina. Na ta dan se spominjamo 100 milijonov žrtev komunizma, umrlih v ukrajinskem holodomorju, pobitih protestnikov na Trgu nebeškega miru na Kitajskem, pomorjenih Kambodžanov na poljih smrti, ustreljenih prebežnikov, ki so želeli prek železne zavese na Zahod. In nenazadnje vseh žrtev povojnih pobojev v Sloveniji ter ostalih izgnanih, razlaščenih, preganjanih in drugače ponižanih.

Na današnji dan se moramo opominjati, da je komunizem nezdružljiv s svobodo, blagostanjem in človekovim dostojanstvom in da krši temeljne pravice. Na današnji dan se ravno tako spominjamo vseh borcev za svobodo in človekove pravice, ki so se zoperstavili komunističnim režimom in so se žrtvovali za svobodo. Tudi za ceno izgube življenj.

Na današnji dan se moramo opominjati, da je komunizem še vedno živ in vsakodnevno zahteva človeška življenja. Na današnji dan ne smemo pozabiti, da se moramo boriti za svobodo in pravico za vse.

Sara Kovač