fbpx

Na divjih zabavah na Hrvaškem omamljali in posiljevali mlada dekleta

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Avstrijski medij Kronen Zeitung je objavil novico, v kateri opisuje spolno nadlegovanje in posilstvo dveh maturantk na polotoku Lanterna v Istri. Kronen se sklicuje na pričevanja, objavljena na internetu in piše, da se je vse to zgodilo na prireditvi X-Jam 2021, ki je bila od 26. junija do 9. julija v bližini Poreča. Organizator je pojasnil, da je omenjene navedbe že prijavil policiji in sklical preiskavo, zaenkrat pa še ni nobenih uradnih informacij, če navedeno res drži ali domneve zgolj držijo na podlagi besed ene osebe.

Po epidemiji koronavirusa in številnih karantenah so si mladi končno oddahnili in odpotovali na maturantske izlete, ki so znani predvsem po zabavah. Po zaključku mature so se, podobno kot slovenski maturanti, lahko odpravili na težko pričakovane sanjske počitnice na Hrvaškem.

Pri svojih izjavah se Kronen Zeitung sklicuje na 18-letnega avstrijskega mladeniča Bastiana K., ki pravi, da je med zabavo v X-Jamu slišal govorice, da so varnostniki omamljali dekleta, da bi jih posilili. Sam naj bi na družabnih omrežjih sprožil poziv, v katerem je želel preveriti sledeče govorice. Kot je pozneje pojasnil, naj bi ga kontaktirala številna dekleta iz Avstrije in Nemčije.

Slika je simbolična (Foto: epa)

O možnem incidentu je Krone povprašal tudi organizatorje X-Jama, ki so odgovorili, da so seznanjeni s pritožbami glede varnostnikov s Hrvaške in iz Avstrije, ki so delali v X-Jamu, a tudi, da obtožbe niso potrjene. Organizatorji trdijo, da se v sodelovanju z delodajalci varnostnikov, izvaja stroga preiskava, in da so obtoženi varnostniki bili odstranjeni s polotoka Lanterna, ki je bil spremenjen v veliko maturantsko zabavo. Ekipa X-Jam pa sicer na lokaciji neprekinjeno nadzoruje tudi delo zunanjega varnostnega osebja.

Organizatorji do sedaj še nikoli niso imeli težav
Zato za maturantsko potovanje obstaja celovit in podroben varnostni koncept. Za dobro počutje in varnost gostov skrbi približno 300 zaposlenih v podjetju X-Jam. Od svoje ustanovitve je X-Jam sprejel 150 tisoč gostov in zaenkrat še niso imeli nobenih pritožb. “Z današnje perspektive je mogoče izključiti posilstvo in dobavo zdravil za posilstvo, za kar so obtoženi varnostni uslužbenci,” je X-Jam dejal v odgovoru na Krone. V naslednjih dneh bo znano več o tem , ali so trditve fanta resnične.

Sara Rančigaj