fbpx

Na grških otokih še nikoli toliko migrantov po letu 2016! Novega vala nas je lahko upravičeno strah!

Foto: STA

V Grčijo preko morja iz Turčije prihaja vse več migrantov. Na grških otokih so jih danes našteli več kot 26 tisoč, kar je rekordno število po marcu 2016, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Novega migrantskega vala nas je lahko upravičeno strah, saj nezakoniti migranti kljub “varovanju” meje intenzivno prehajajo na naše ozemlje. V kratkem torej lahko pričakujemo novo in še bolj množično pošiljko migrantov po balkanski migrantski poti.

Očitno se grožnje turškega predsednika Erdogana uresničujejo. Vse več migrantov v EU namreč znova prihaja tudi iz Turčije prek Egejskega morja. Po navedbah grške obalne straže je danes na otoke Hios, Kos in Lezbos v Egejskem morju prispelo okoli 200 migrantov, še 43 pa v mesto Aleksandropolis blizu meje s Turčijo.

Po podatkih grškega ministrstva za zaščito državljanov je na otokih v Egejskem morju trenutno več kot 26 tisoč migrantov, kar je rekordno število po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Še aprila letos je bilo na grških otokih 14 tisoč migrantov, v zadnjih dveh mesecih pa se je migrantski tok iz Turčije v Grčijo okrepil.

Sporazum se ne spoštuje, migrante se naseljuje po EU
EU je marca 2016 sklenila dogovor z Ankaro, v skladu s katerim naj bi EU vse migrante, ki bi iz Turčije nezakonito prispeli na grške otoke in s tem v unijo, vrnili v Turčijo. Slednji v skladu z dogovorom pripada več milijard evrov pomoči. Od sklenitve tega dogovora so v Turčijo vrnili zgolj 1.904 ljudi. V istem obdobju so v državah članicah namestili 24.348 Sircev, ki so na ozemlje EU prispeli iz Turčije, navaja Deutsche Welle.

Foto: epa/Moja-dolenjska.si.

 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je nedavno zagrozil Evropi, da bo odprl meje za sirske begunce, če ne bo dobil dovolj mednarodne pomoči in podpore za svoje načrte o vzpostavitvi varnostnega območja na severu Sirije. Turčija sicer gosti največje število beguncev med vsemi državami. Imajo jih več kot štiri milijone, od tega 3,6 milijona iz Sirije, poroča STA.

Ladje nevladnikov še naprej tihotapijo migrante v Evropo
Pestro je tudi drugod ob obalah Sredozemlja. V Sredozemskem morju je Malta zavrnila ladjo italijanske obalne straže z 90 migranti, ki so jih ponoči rešili v malteških vodah. Kot je danes v sporočilu za javnost zapisala italijanska obalna straža, je Malta posadko ladje pozvala, naj sama prevzame odgovornost za rešene migrante in naj migrante prepelje na južnoitalijanski otok Lampedusa, v najbližje varno pristanišče.

Image

Ladja Ocean Viking, ki je v noči na nedeljo na Lampedusi izkrcala 82 migrantov, je danes v libijskih vodah rešila nove prebežnike. Po navedbah nevladne organizacije Zdravniki brez meja je bilo 48 migrantov na potapljajočem se lesenem čolnu okoli sto kilometrov od libijske obale, na krov pa so vzeli ženske, otroke in tudi novorojenčka.

 

Peter Truden