fbpx

Na Hrvaškem likvidacija v mafijskem stilu: 20-letnika 10-krat ustrelili, ga vrgli v vodnjak in ga pustili umreti – a on je preživel!

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Nekdanji nadarjen odbojkar je preživel likvidacijo v mafijskem stilu: vanj so izstrelili deset nabojev, ga vrgli v vodnjak in ga pustili umreti … A on je na začudenje vseh preživel! 

“Da je ostal živ, ta mladenič iz Kaštel Lukšića, se lahko zahvali našemu vaščanu Luki, ki je v soboto ob 13.30 odšel na sprehod s svojim nemškim ovčarjem na področje Tičak. Zaslišal je krike na pomoč iz suhega, tako imenovanega rimskega vodnjaka, globokega skoraj tri metre. Ker sedaj ni sezona lova, gre tam mimo le redkokdo. Fant je res imel srečo, da ga je Luka slišal,” je za Jutranji list povedal domačin iz Vrsine, blizu katere so v soboto našli ranjenega 20-letnika.

Dvajsetletni M. M. ni v smrtni nevarnosti, kar se zdi hrvaškim medijem na prvi pogled čudno, saj je bil desetkrat ustreljen – v predel nog, prsi, dobil pa je tudi strelne rane v ramo.

Se boji, da ga bodo ubili, če izda podrobnosti?
Zaenkrat je 20-letnik policiji povedal, da je pešačil do doma, ko je ustavil avtomobil, iz njega pa sta planila dva zamaskirana moška in ga ugrabila. Ni pa vedel povedati niti tega, katere znamke je bil avtomobil, niti vsaj kakšnega dela z registrske tablice. Policija to nevednost zaenkrat še pripisuje šoku in upa, da se bo spomnil kakšnih koristnih informacij kasneje. Druga možnost je, da fant ne želi izdati nobenih informacij, ker se boji še hujših posledic.

Domačin: “Če bi ga želela ubiti, bi ga ubila”
Maskirana strelca, ki sta se spravila nad 20-letnika, sta uporabila pištolo kalibra 7,65 mm, dobro pa poznata tudi tamkajšnjo okolico, saj sta vedela, kje ga morata pustiti, da ga ne bi nihče našel. Eden izmed vaščanov blizu kraja streljanja je rekel: “Če bi ga hotela ubiti, bi ga zagotovo ubila, vendar sta ga vrgla v vodnjak, kjer je majhna možnost, da ga kdo najde. Včasih se ponoči, le kakšnih sto metrov od tega vodnjaka, zadržuje skupina ‘čudnih’ ljudi. Veliko je hrupa, glasne glasbe, veliko vozil. Smo pa opazili BMW. Pet dni je bil tam, vsakič je stal zagotovo štiri ure. Ne vem, če ima to kaj opraviti s tem dogodkom, a zdi se mi sumljivo.”

Mladeniča so iz vodnjaka potegnili gasilci, na vrhu skale so še vidni sledovi krvi, ki pa so se verjetno pojavili med reševanjem.

Sta nanj streljala drugje, nato pa ga prepeljala in vrgla v vodnjak?
Novinar Jutranjega lista pa je zapisal svoje razmišljanje, ki se ujema z mišljenjem njihovega fotoreporterja, in sicer da bi 20-letnik lahko umrl pri padcu v vodnjak, na primer tako, da bi si zlomil vrat, ali pa da bi bil lahko zanj usoden kateri od odvrženih predmetov na dnu tega vodnjaka. Prav tako sta opazila, da v okolici vodnjaka nekako ni bilo veliko sledov krvi, niti tulcev, zato sklepata, da sta zamaskirana moška na fanta streljala drugje, nato pa ga pripeljala sem in odvrgla v vodnjak. Novinar in fotograf sta bila na prizorišču zločina vsaj pet ur, v tem času so policisti prišli, intenzivno preiskali področje in odšli. V tem času naj bi bilo tam okrog 20 policistov in šest do sedem policijskih vozil. Teren so preiskale tudi posebne policijske enote in enota s službenimi psi – belgijskimi ovčarji, ki se niso osredotočile le na področje okrog vodnjaka, ampak tudi širše. Kljub temu pa niso odkrili ničesar, našli niso niti orožja, s katerim so streljali v 20-letnika.

Po neuradnih informacijah naj bi 20-letnika dva zamaskirana moška ugrabila s kombijem, ga strpala v prtljažnik, ga odpeljala v Vrsino in tam streljala vanj, nato pa ga od tam zapeljala na mesto, kjer sta ga odvrgla v vodnjak.

Ranjeni ima policijsko kartoteko
Ranjeni 20-letnik je sicer stari znanec policije, bremeni ga vrsta kaznivih dejanj, od zlorabe drog do kraj. Nekoč je bil nadarjen odbojkar, a je zapustil šport in ga zamenjal s kriminalom. Je brez službe, brez avtomobila in živi v Kaštel Lukšiću s svojo mamo in z babico. Njegov sosed, ki s tem 20-letnikom ni spregovoril že tri leta, je povedal, da se je ta pogosto zabaval ob koncih vikenda. “Za podrobnosti pa ve policija. Ni moj namen, da bi se v karkoli vmešaval.” Sicer pa se med domačini pojavlja mnogo ugibanj: “Če se je ukvarjal z drogami, kdo ve, mogoče komu dolguje denar za pošiljko. Ne verjamem, da bi se kdorkoli tako spravil nanj zaradi neke punce, kot se govori. V bistvu je sporočilo, ki so ga dali temu fantu, zelo jasno. Ne verjamemo, da ne ve, kdo sta napadalca.”

Kdo grozi rešitelju 20-letnika?
Ekipa omenjenega medija je poskušala priti tudi do moškega, ki je 20-letniku rešil življenje, a je bila okrog njegove hiše policija, hiša pa zaprta. Izvedeli so, da je cela družina tega gospoda vznemirjena, saj naj bi rešitelj prejel okrog 250 sporočil z neznane številke. Splitsko-dalmatinska policija te informacije ni komentirala, je pa sporočila, da zaenkrat ni bil še nihče pridržan ali aretiran.

“Ta primer bo kmalu rešen, če bo poškodovani povedal imena, kdo ga je ugrabil, ga večkrat ustrelil in odvrgel v vodnjak in zakaj je do tega prišlo. Mislimo, da ve vse, ampak da premišljuje, ali naj to pove ali ne. Kot rečeno, bo ta primer hitro rešen, ker so za tem dogodkom amaterji,” pa je Jutranjemu listu zaupal vir, ki naj bi bil zelo dobro seznanjen s celotno zadevo.

Gasilci: V vodnjaku je preživel več kot 12 ur
Tamkajšnji gasilci, ki so 20-letnika potegnili iz vodnjaka, so povedali, da je bil fant pri zavesti, sicer pa precej prestrašen in zmeden. Imel je več strelnih ran, med drugim so ga ustrelili v koleno, ramo in prsi. Kljub mnogim strelnim ranam ni izgubil veliko krvi. Gasilcem je 20-letnik zaupal, da so ga v vodnjak vrgli približno eno uro po polnoči, pravijo pa, da je pravi čudež, da je preživel s tako resnimi poškodbami in na hudem mrazu približno 12 ur.
Spodbudne informacije so prišle tudi iz Splošne bolnišnice Split, da je 20-letnik prestal operacijo, da je njegovo stanje stabilno ter da je izven smrtne nevarnosti.
Tamkajšnja policija pa dogodek obravnava kot poskus umora, in ne kot povzročitev posebno hude telesne poškodbe. Policija namreč sumi, da so imeli napadalci namen 20-letnika ubiti, ne pa le prestrašiti.

Marjanca Scheicher