fbpx

[Video] Na Hrvaškem ovadili partizanskega vojnega zločinca, ki je na televiziji priznal, da je kot mladoletnik ubil nemškega vojaka, ki se je želel predati

Partizanski vojni zločinec Nadir Dedić (printscreen: Nova TV)

Hrvaška stranka prava (HSP) je na podlagi priznanja vojnega zločina na televiziji podala kazensko prijavo proti najmlajšemu partizanskemu borcu na Hrvaškem, ki je priznal, da je ubil nemškega vojaka, ki se je nameraval predati.

Ko so pred mesecem dni člani “Zveze antifašističnih borcev in antifašistov” na Hrvaškem organizirali svečano akademijo ob “Dnevu zmage nad fašizmom” in vstopu partizanov v Zagreb, je po poročanju Kamenjara javnost pretresla izjava Nadira Dedića.

Takrat 13-letni borec je namreč za kamere NovaTV priznal, da je ob koncu vojne umoril nemškega vojaka, ki se je želel predati. “Bil je en švab, gol zgoraj, samo v naramnicah, in v roki je držal pletenko vina. Bil je brez kape. In potem,” je nadaljeval Dedić in ob tem zamahnil z roko, kot da bi posnemal kretnjo ubitega vojaka, “kot da bi se želel predati.”

Pregon vojnega zločina 74 let potneje
“Jaz sem ga ubil, da vam odkrito povem, jaz sem ga ubil tam pri mostu,” je priznal Dedić. Novinarka je ob tem debelo pogledala. “Če se je želel predati, zakaj ste ga ubili?” je vprašala Dedića. Dedić je na to odvrnil: “Ma ni se on želel predati, temveč je, kaj jaz vem, držal pletenico.”

RATNI ZLOČIN: " On se htio predati, a ja sam ga ubio…"

RATNI ZLOČIN: " On se htio predati, a ja sam ga ubio…"

Gepostet von Maxportal.hr am Freitag, 17. Mai 2019

Zaradi tega priznanja zločina v HSP zahtevajo kazenski pregon vojnega zločinca, ki je svoj zločin javno priznal. Ob tem so v HSP opozorili, da je Republika Hrvaška podpisnica Resolucije Sveta Evrope št. 1481 o obsodbi  zločinov totalitarnih komunističnih zločinov, ravno tako pa je hrvaški sabor sprejel Deklaracijo o obsodbi zločinov, storjenih v času komunističnega totalitarizma na Hrvaškem med letoma 1945 in 1990, zaradi česar bi morala država v tem primeru ukrepati.

Ivan Šokić