fbpx

Na Hrvaškem po novem kazni do 500 kun, če pustite brisačo na plaži, da bi si rezervirali svoje mesto!

Mestni redar pobira brisače turistov na plaži v Medulinu. Foto: Fokus.

Trenutno na Hrvaškem samo na področju Medulina na vrhuncu turistične sezone še vedno letuje okrog 32 tisoč tujih gostov, kjer pa so se odločili za sila nenavadno potezo; turistom, ki na plaži puščajo brisačo, da bi čuvali svoje mesto v senci ali drugod ob vodi, bodo po novem stopili na prste. Občinski redarji vsako jutro brisače in ležalke s plaže odnašajo v mestno skladišče, če jih nekdo želi nazaj, pa mora plačati kar 500 kun, kar je nekaj več kot 67 evrov. Če redarja srečate na poti na plažo, ko pobira vašo brisačo, mu lahko plačate 250 kun in brisačo obdržite.

“V Medulinu trenutno letuje okrog 32 tisoč gostov, zdaj pa si predstavljajte, da se vsak gost odloči, da si bo rezerviral mesto na plaži,” na istrskem spletnem portalu Fokus citirajo občinskega direktorja Enca Crnoborija. Delo pobiranja ležalk trenutno opravljajo trije redarji, samo z obiskom dveh manjših plaž pa napolnijo celoten avtomobil.

Crnobori sicer priznava, da je prva reakcija kopalcev, ko izvedo, kaj se jim je zgodilo, bes, a da se na koncu vsi pomirijo, ki jim redarji razložijo, da so kršili zakon.

Sicer kontrole niso na vseh plažah enako stroge; najbolj pogosto redarji obiskujejo naravne plaže in javne površine. Kontrola se izvaja na plažah, ki niso pod koncesijskimi dovoljenji, kjer koristniki sami skrbijo za red in čistočo. O podobnih prijemih kot v Istri zdaj razmišljajo tudi drugod na Hrvaškem.

Kot še razlagajo na medulinski občini, goste hitro disciplinirajo, dovolj je že samo eden ali dva sprehoda redarjev tedensko čez vse plaže. Vsaj dokler se gosti ne zamenjajo.

T.F.