fbpx

Na Hrvaškem zaključili z ekshumacijo posmrtnih ostankov 30 žrtev partizanske vojske konec leta 1944; proti vojnim zločincem vložili ovadbo!

Foto: Facebook

Na treh lokacijah na območju občine Zagvozd, ki spada pod Splitsko-dalmatinsko županijo, se je zaključila ekshumacija posmrtnih ostankov kar tridesetih ljudi, ki so jih ubili pripadniki partizanske vojske konec leta 1944, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal župan občine Miroslav Gaće. 

Po besedah Gaćeja so na pokopališču Jerkuša iz treh grobnih jam izkopali posmrtne ostanke 24 oseb, na lokaciji Mavića so naleteli na ostanke 5 oseb, na območju Lovrinčevića na lokaciji Sudišće pa so našli ostanke ene osebe.

Ostanki bili preneseni v nadaljnjo strokovno obdelavo
“Vse ekshumacije so bile zaključene konec oktobra, vsi ekshumirani ostanki pa so bili preneseni v nadaljnjo strokovno obdelavo na Oddelek za patologijo Kliničnega bolnišničnega centra Split (KBC).” je povedal župan in ob tem poudaril, da je občina Zagvozd hvaležna ministrstvu za veterane in za notranje zadeve za “civilizirano in dostojanstveno opravljanje teh ekshumacij”. Ob teh ekshumacijah na območju Zagvozda so iz ministrstva ua veterane sporočili, da Uprava za pridržane in pogrešane dejavnosti na terenu izvaja v skladu z Zakon o raziskovanju, urejanju in vzdrževanju vojaških pokopališč, pokopališč žrtev iz II. svetovne vojne in v povojnem obdobju.

Foto: Facebook

Proti vojnim zločincem so vložili ovadbo
Gaće je po poročanju Jutranjega Lista spomnil, da je občina leta 2011 na policijski postaji v Imotskem vložila kazensko ovadbo proti neznanim storilcem vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom na področju te občine v Dalmatinski zagori konec II. svetovne vojne. V kazenski prijavi je med drugim zapisano, da so neznani pripadniki partizanov delovali v nasprotju z določili mednarodnega prava. Ti so novembra leta 1944 zajeli več deset ljudi, pretežno civilistov iz področja nekdanjih občin Vrgorac in Makarske in jih odpeljali na področje občine Zagvozda, kjer so jih mučili in ubili.

H. M.