fbpx

Na Kanarskih otokih migranti posilili 36-letno žensko, ki jim je želela le pomagati

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Iz Kanarskih otokov prihaja novica o aretaciji štirih nezakonitih severnoafriških migrantov, ki so obtoženi posilstva ženske potem, ko jih je ta povprašala glede njihove stiske. Četverica, ki je nedavno prispela na Kanarske otoke, je bila kmalu po prijavi posilstva s strani 36-letnice aretirana.

Po poročanju El Periodica naj bi ženska pričela pogovor s četverico med sprehodom skozi park Agua La Perra v mestu Mogan. Po posilstvu naj bi šla najprej do zdravnika, nato pa je španska civilna garda pričela s preiskavo in kasneje tudi aretirala štiri moške.

Osumljenci, stari med 18 in 35 let, so bili po poročanju britanskega Daily Maila aretirani v ponedeljek, torej tri dni potem, ko naj bi do posilstva prišlo. Ženska, ki je podala prijavo zaradi posilstva, živi na Kanarskih otokih, osumljeni migranti pa naj bi tja prispeli nedavno s čolnom. V medijskih poročilih žrtev opisujejo kot irsko izseljenko, ki že vrsto let živi na Kanarskih otokih.

Lokalni mediji poročajo, da je bila četverici prvotno zagotovljena vladna nastanitev s katero upravlja Rdeči križ, kasneje pa so bili migranti pregnani zaradi kršenja pravil. Nato naj bi si ustvarili nekakšno taborišče v parku, kjer naj bi bila ženska tudi napadena potem, ko jih je povprašala glede situacije v kateri so se znašli. Ženska je vprašala, ali jim lahko s čim pomaga, toda v nekaj sekundah je bila po poročanju Okdiaria ona tista, ki je potrebovala pomoč.

Eden od moških je bil v podobni zadevi že aretiran
Žensko je po napadu pregledal zdravnik, ki je sestavil poročilo s podrobnimi podatki o njenih poškodbah, pišejo lokalni mediji. Nato so zdravstveno poročilo predali policiji, ki je četverico migrantov izsledila. Štirje moški naj bi v sredo stopili pred sodnika. Glede na poročanje El Dia, je bil eden od migrantov v preteklosti že aretiran zaradi podobnih dogodkov na območju Mogana in pozneje izpuščen.

Šef policije na Kanarskih otokih je šele pred kratkim opozoril na resnično tveganje nastajanja getov na otokih, saj se nezakonite migracije iz severozahodne Afrike še naprej povečujejo, poroča Foxhole News. V prvih dveh tednih leta 2021 so na primer zabeležili 234-odstotno povečanje prihodov. Maspalomas, priljubljeno turistično letovišče na otoku Gran Canaria, je utrpelo breme številnih novih prihodov. Španski digitalni časopis Okdiario je namreč poročal, da so “boji, ropi in ustrahovanje” postali nekakšen “trend” na tem območju.

Foto: epa

“Vojakov primanjkuje, število policijskega osebja se ni povečalo, povečalo pa se je število prebivalcev” je nedavno povedal tiskovni predstavnik policije Serafín Giraldo. Opozoril je na nevarnost nastanka getov, kamor policija niti ne more vstopiti, kjer je delo zapleteno in kjer skupine ilegalnih priseljencev pridobivajo na moči in verjamejo, da so ta območja njihov privilegij.

Sara Kovač