Na Kubi se navkljub zatemnitvi interneta in aretacijam okoli sto oseb, nadaljuje ljudska vstaja proti zatiralski diktaturi

Foto: epa

Na Kubi se je ljudska vstaja nadaljevala tudi v ponedeljek in to navkljub blokadi svetovnega spleta, kar je onemogočilo objavljanje pričevanj na družbenih omrežjih v tej otoški državi, kot se je dogajalo v nedeljo, ko je bil svet priča pravi eksploziji pričevanj z različnih delov države. 

Kljub temu se je na desetine ljudi, zlasti mladih, podalo na ulice Havane, kjer so vzklikali gesla, medtem ko se še vedno dogaja tudi prenos v živo. Ena izmed skupin protestnikov naj bi naletela na policijski kordon, ki je skušal zablokirati njihov prodor. V spopadu med protestniki in policisti naj bi življenje izgubil policist, poroča diariodecuba.

Pojavljajo se tudi informacije, da se je na območjih protestov v jutranjih urah tam gibalo večje število tovornjakov z vojaki, prisotne pa naj bi bile tudi številne policijske patrulje. Ozračje v prestolnici Havani naj bi bilo napeto, čeprav naj bi bilo število vojakov in policistov v primerjavi z nedeljo, zmanjšalo. Priče pravijo, da naj bi bili na delovnih mestih nameščeni agenti ter na sedežu komunistične partije.

Obenem naj bi prebivalci Havane opazili večje število vojakov v civilnih oblačilih, ki naj bi se v javnosti predstavljali, kot povsem običajni ljudje. V ponedeljek pa naj bi se Havančani prebudili v močno zastraženem mestu in brez dostopa do storitve mobilnega interneta. Dva poročevalca pa naj bi bila v nedeljo napadena, in sicer s strani podpornikov vladajoče komunistične partije. Drhal, ki jo je aktivirala oblast, naj bi polomila opremo snemalca, policija pa naj bi se fizično znesla nad fotografom, ob čemer naj bi utrpel poškodbe nosu in očesa.

Na družbenih omrežjih najdemo zapise glede pogrešanih aktivistov in državljanov
Govora naj bi bilo o pretepenem španskem fotografu Ramónu Espinosi, ki je poškodbe utrpel med opravljanjem svojih službenih dolžnosti. Z otoške države pa prihajajo tudi poročila, da naj bi vojska vpoklicala svoje rezerve. Mladi naj bi bili prav tako podvrženi grožnjam, da bodo izgubili možnost študija, če se na poziv ne bodo priključili vojski v okviru služenja obveznega vojaškega roka, takoj ko bodo pozvani, da bi pomagali pri izvajanju represije.

V podporo prebivalcem Kube so na ulice stopili tudi kubanski emigranti iz okoliških držav. (Foto: epa)

Uradnih podatkov o številu pridržanih in represiji nad njimi ni, se pa na družbenih omrežjih pojavljajo pozivi in pritožbe glede pogrešanih aktivistov in državljanov. Dopisnica EFE s Kube Lorena Cantó pa je delila videoposnetek izpred policijske postaje v Havani, s katerega je razvidno kako več deset mater čaka na informacije o tem, kje so njihovi otroci in sorodniki. Varnostne sile sicer ne ločujejo med protestniki, ampak so aretirale tudi ostarele in otroke. 

Domen Mezeg