fbpx

Za krvav strelski napad na Floridi krivi glasovi Islamske države?

Esteban Santiago (foto: Twitter)

Strelec, ki je bil vpleten v včerajšnje krvavo streljanje na letališču na Floridi, v katerem je bilo najmanj pet smrtnih žrtev, ranjenih pa osem ljudi, naj bi po poročanju britanskega Expressa to storil, ker so mu glasovi v glavi dejali, naj se pridruži teroristični skupini Islamska država. 

Napadalec, iraški vojni veteran, je sicer znan Zveznemu preiskovalnemu uradu FBI, saj je novembra lani vkorakal v njihove pisarne v Anchoragu in dejal, da ga je Islamska država prisilila v to, da se bori za njih.

Strelec orožje prijavil v skladu s predpisi
Oblasti so zavrnile predvidevanja, da bi bil lahko terorizem motiv za napad. Osamljeni strelec, ki je nosil majico z napisom Vojna zvezd, se je v četrtek zvečer vkrcal na Deltin polet v Anchoragu. Poletel naj bi na letališče Fort Lauderdale Airport na Floridi. Potoval je tudi s svojo torbo z orožjem, s katero lahko Američani potujejo, če jo predhodno zapečatijo in čekirajo pred poletom. Po pristanku na Floridi je prevzel svojo prtljago z orožjem, se odpravil na stranišče, kjer je napolnil pištolo.

Ko se je vrnil s stranišča, je pričel v bližini tekočega traku s prtljago streljati na naključne mimoidoče in pri tem ubil pet ljudi. Župan mesta je izjavil, da so ob sedmi uri popoldan po našem času na mesto zločina prispeli policisti in reševalci, da bi oskrbeli ranjene. Floridski senator Bill Nelson je povedal, da so na podlagi vojaške izkaznice identificirali strelca kot 26-letnega Estebana Santiaga.

Foto: epa

Foto: epa

Zaradi psihičnih težav se je že zdravil
Santiago izvira iz New Jerseya, nekaj časa pa je živel tudi na Aljaski. Pred šestimi meseci je bil razrešen iz nacionalne garde zaradi neuspešnosti. Družinski člani strelca so povedali, da je bil zaradi psihičnih problemov Santiago že na zdravljenju v bolnišnici, njegovo službovanje v Iraku pa naj bi ga močno spremenilo in zaznamovalo njegov način razmišljanja.

Strelec se je po tem, ko mu je zmanjkalo nabojev, mirno ulegel na tla, odvrgel morilsko orožje in počakal, da so ga aretirali policisti.

N. Ž.