fbpx

Na Madžarskem odslej tudi brezplačna umetna oploditev

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Umetna oploditev bo od 1. februarja na madžarskih klinikah, ki so v lasti države, brezplačna. Madžarska namerava tudi s tem ukrepom prispevati k zajezitvi demografskega upada, je v četrtek napovedal madžarski premier Viktor Orban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Madžarskem so se odločili aktivno pristopiti k povečanju rodnosti, enemu največjih strateških izzivov Evrope, ki danes postaja vse bolj kontinent starajoče se družbe. Medtem ko mnogo držav upad mladih in delovne sile nadomešča z uvoženimi migranti iz drugih kulturnih okolij, pa se je madžarska vlada odločila, da bo spodbujala rodnost Madžarov na različne načine. Eden izmed njih je tudi brezplačna umetna oploditev.

Viktor Orban je ob tem dodal, da se je madžarska vlada odločila, da bo zunajtelesna oploditev z biomedicinsko pomočjo, znana kot IVF, brezplačna in poslej ne bo “tržno usmerjena”.

Lotili so se tudi zdravljenja neplodnosti
Madžarska vlada je že minuli mesec sklenila, da bo kupila šest zasebnih klinik za umetno oploditev; štiri od njih so v Budimpešti. V zvezi s tem je Orban dejal, da jih je madžarska vlada pridobila in jih ni “nacionalizirala”, saj jih je kupila in ne prevzela. Za klinike za zdravljenje neplodnosti je tudi dejal, da so strateškega nacionalnega pomena. Zasebna podjetja je pozval, naj ne vlagajo v umetno oploditev, saj ne bodo dobila dovoljenja, poroča STA.

Foto: EPA

Napoved brezplačne oploditve v državnih klinikah je zadnji od številnih ukrepov madžarske vlade, ki med drugim vključujejo finančne spodbude za pare, ki se odločijo za več otrok. Od leta 2010 se je število porok na Madžarskem povečalo za 43 odstotkov, medtem ko se je v istem obdobju število ločitev v državi zmanjšalo za 22,5 odstotka. Število žensk, ki se odločijo za splav, pa se je v istem obdobju po poročanju Catholic Heralda zmanjšalo za 33 odstotkov. Ta preobrat je pripisati vladnim programom, ki se že leta trudijo promovirati poroko, ustvarjanje družine ter ščitenje madžarske kulturne identitete in krščanske tradicije.

Rok Krajnc