fbpx

Na Madžarskem prijeli dve borki Islamske države, v Španiji pa dva radikalna terorista

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Madžarska policija je v noči s četrtka na danes na madžarsko-srbski meji zaradi suma povezav s teroristično dejavnostjo aretirala 19-letno Francozinjo in 18-letno Belgijko. Ženski sta z avtobusom potovali z Dunaja v Sofijo, želeli pa naj bi se pridružiti skupini Islamska država v Siriji. Dva domnevna terorista so prijeli tudi v Španiji.

Francozinjo in Belgijko so aretirali na mejnem prehodu Röszke na podlagi evropskega naloga za aretacijo, ki so ga izdali zaradi “povezav s teroristično dejavnostjo”, je dejal svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana za notranjo varnost György Bakondi. Pri eni od njiju so našli ponarejen potni list.

Sumijo ju, da sta skušali prek Bolgarije in Turčije oditi v Sirijo, kjer naj bi se želeli pridružiti IS. To pot naj bi kandidati za pridružitev skupini uporabljali namesto letalske povezave.

Radikalizirana in odločena islamista
Špansko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so v španski enklavi Ceuta v Maroku aretirali dva člana skupine, “ki je bila že precej radikalizirana” in “trdno odločena” izvesti teroristična dejanja. Oba sta španska državljana, so še sporočili s španskega notranjega ministrstva. Med preiskavo po aretaciji so našli tudi tri kose hladnega orožja.

M. P., STA