fbpx

Na neformalnem srečanju obrambnih ministrov EU bo tekla razprava o usposabljanju ukrajinskih vojakov

Obrambni ministri držav članic EU, med njimi slovenski minister Marjan Šarec, se bodo danes sestali na neformalnem zasedanju v Pragi, kjer bodo med drugim govorili o misiji EU za usposabljanje ukrajinskih vojakov. (foto:epa)

Na današnjem neformalnem zasedanju v Pragi se bodo sestali obrambni ministri držav članic EU, med njimi slovenski minister Marjan Šarec. Osrednja tema zasedanja bo med drugim tudi misija EU za usposabljanje ukrajinskih vojakov, ki naj bi jo po neuradnih informacijah podprli vsi ministri, piše STA.

Zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je po poročanju STA dejal, da se je o vzpostavitvi misije za urjenje ukrajinskih vojakov govorilo že pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, po njegovih besedah pa naj bi bil zdaj pravi trenutek za sprejemanje odločitev. Po zasedanju obrambnih ministrov, med katerimi bo tudi Marjan Šarec, se bodo neformalno srečali tudi zunanji ministri članic EU, ki bodo med drugim razpravljali o prepovedi izdajanja vizumov za ruske državljane.

Na neformalnem zasedanju, ki bo danes potekalo v Pragi, ministri sicer ne morejo sprejemati uradnih odločitev, vsekakor pa se pričakuje podpora misiji vseh članic, med katerimi naj bi bila tudi Slovenija. Ena od tem razprave bo tudi nadaljnja vojaška podpora Ukrajini, o kateri bodo razpravljali z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom. Z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom pa bodo govorili o globalnih posledicah vojne v Ukrajini s poudarkom na Zahodnem Balkanu. Na dnevnem redu je še razprava o poročilu Evropske komisije o vrzelih naložb v obrambo ter aktivnostih delovne skupine za skupne nakupe orožja.

Po srečanju obrambnih ministrov bo v Pragi tudi dvodnevno neformalno srečanje zunanjih ministrov, ki se ga bo predvidoma udeležila tudi ministrica Tanja Fajon, osrednja tema zasedanja bo prav tako vojna v Ukrajini. Med drugim naj bi govorili o prepovedi izdajanja turističnih vizumov za ruske državljane. Soglasja o tem po navedbah STA ni pričakovati, obstaja pa možnost podpore pri zamrznitvi sporazuma z Rusijo o poenostavljanju izdajanja vizumov, s čimer bi ruskim državljanom vstope sicer otežili, ne pa povsem prepovedali.

Tanja Brkić