fbpx

Na Nizozemskem nova populistična stranka postala največja stranka v senatu

Predsednik FvD Thierry Baudet (vir: twitter)

Novi populistični evroskeptični stranki na Nizozemskem je na zadnjih volitvah v senat uspel preboj, s katerim je postala največja stranka v senatu. Napovedali so, da so pripravljeni sodelovati s trenutno vladajočo koalicijo, a v zameno zahtevali spremembo glede migrantske politike in odstope določenih ministrov.

Stranka Forum za demokracijo (FvD), ki jo vodil Thierry Baudet, je na je na nizozemskih provincialnih lokalnih volitvah uspela osvojiti kar 86 sedežev v vseh nizozemskih pokrajinah. Preko teh sedežev bodo po poročanju Breitbarta na podlagi elektorskih glasov v senatu s 13 sedeži postali najmočnejša stranka v zgornjem domu nizozemskega parlamenta.

FvD se je v svoji predvolilni kampanji boril proti politiki odprtih mej in, kot Baudet sam imenuje, “histeriji okoli podnebnih sprememb”. Baudet je povedal, da je FvD pripravljen podpreti stranke trenutne vlade pod pogojem, da “spremenijo smer”, kar se tiče določenih tem, natančneje vprašanja množičnih migracij in vladnega zapravljanja davkoplačevalskega denarja za podnebne spremembe.

Nizozemski premier Mark Rutte (Vir: Twitter)

Baudet je ob tem zahteval odstope nekaterih ključnih ministrov, vključno z ministrom za notranje zadeve in priseljevanje. Za razliko od drugih držav, kakor se je zgodilo na Švedskem in v Nemčiji, trenutni premier Mark Rutte, ki vodi “konservativno-liberalno” Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD), ni zavrnil sodelovanja s FvD.

Rezultati nizozemskih regionalnih volitev (Vir: Twitter)

Volitve v sredo so se odvijale vsega dva dni potem, ko se je v Utrechtu zgodil teroristični napad, za katerega so osrednji mediji sprva vztrajali, da je šlo za “družinski spor”. Medtem ko so druge stranke odpovedale svoje politične shode, je Baudet nadaljeval s kampanjo, v kateri je napadel vladajoče stranke, ki so doprinesle k okoliščinam, zaradi katerih je lahko prišlo do terorističnega napada, s svojo “naivno in ohlapno” politiko odprtih mej in pravosodja.

Ivan Šokić