Na Nizozemskem nova populistična stranka postala največja stranka v senatu

Predsednik FvD Thierry Baudet (vir: twitter)

Novi populistični evroskeptični stranki na Nizozemskem je na zadnjih volitvah v senat uspel preboj, s katerim je postala največja stranka v senatu. Napovedali so, da so pripravljeni sodelovati s trenutno vladajočo koalicijo, a v zameno zahtevali spremembo glede migrantske politike in odstope določenih ministrov.

Stranka Forum za demokracijo (FvD), ki jo vodil Thierry Baudet, je na je na nizozemskih provincialnih lokalnih volitvah uspela osvojiti kar 86 sedežev v vseh nizozemskih pokrajinah. Preko teh sedežev bodo po poročanju Breitbarta na podlagi elektorskih glasov v senatu s 13 sedeži postali najmočnejša stranka v zgornjem domu nizozemskega parlamenta.

FvD se je v svoji predvolilni kampanji boril proti politiki odprtih mej in, kot Baudet sam imenuje, “histeriji okoli podnebnih sprememb”. Baudet je povedal, da je FvD pripravljen podpreti stranke trenutne vlade pod pogojem, da “spremenijo smer”, kar se tiče določenih tem, natančneje vprašanja množičnih migracij in vladnega zapravljanja davkoplačevalskega denarja za podnebne spremembe.

Nizozemski premier Mark Rutte (Vir: Twitter)

Baudet je ob tem zahteval odstope nekaterih ključnih ministrov, vključno z ministrom za notranje zadeve in priseljevanje. Za razliko od drugih držav, kakor se je zgodilo na Švedskem in v Nemčiji, trenutni premier Mark Rutte, ki vodi “konservativno-liberalno” Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD), ni zavrnil sodelovanja s FvD.

Rezultati nizozemskih regionalnih volitev (Vir: Twitter)

Volitve v sredo so se odvijale vsega dva dni potem, ko se je v Utrechtu zgodil teroristični napad, za katerega so osrednji mediji sprva vztrajali, da je šlo za “družinski spor”. Medtem ko so druge stranke odpovedale svoje politične shode, je Baudet nadaljeval s kampanjo, v kateri je napadel vladajoče stranke, ki so doprinesle k okoliščinam, zaradi katerih je lahko prišlo do terorističnega napada, s svojo “naivno in ohlapno” politiko odprtih mej in pravosodja.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Nizkozemska. Verjetno se nigdar niso strinjali s kolonializacijo. Rembrant ni dovolj za omiko.

 • janezxy

  Upam,da se je začelo…..in to v NL…

 • xtc

  To je novi val širom EU nato pride neizbežno in nujno…………..
  Seveda popolnoma nepotrebno ,če bi ljudje socialiste,anarholiberale in multikultarje zbrcali na odpad zgodovine še pravi čas.

  • Frank Novak

   Ne volite levih strank.

 • Frank Novak

  marsal SFRJ, vrhovni poveljnik oborozenih sil, predsednik Zveze Komunistov, najvecji sin nasih narodov narodnosti, tvorec gibanja neurscenih, neutrudni borec za pravice delavskega razreda, se bolj neutrudni borec za lepsi jutri in se lepsi pojutrisnjem, zaprisezen marksist-leninist, heroj druge svetovne vojne, junak ki je premagal tako Hitlerja kot Stalina, najvecji prijatelj mladine, otrok, novorojenckov in ubogih starckov, rakastih bolnikov in nevrotikov, nas najvecji in edini nepremaglivi JOSIP BROZ TITO.
  VECNA MU SLAVA NA VEKE VEKOMAJ AMEN.

 • Anton

  https://www.rtvslo.si/evropska-unija/projekcija-epp-ostaja-najvecja-politicna-skupina-lms-ju-trije-evroposlanci/483982

  prasci levičarski pokvarjeni hočejo zopet z zavajanjem psihološko vplivati na volilce in na bližajoče evropske volitve. nikar ljudje božji ne nasedajte levičarjem in raznim anketam, projekcijam, blabla, pojdite na volitve in dajte glas za desnico.

  • Frank Novak

   Imas prav. Moja cela druzina bo po posti iz Miamija glasovala za desne kandidate.
   SKODA DA STA SE ZMAGO IN GREGA SPRLA. SKODA.

 • Olga101

  Evropa gre v domoljubje, zato levičarski talibani pospešeno vseljujejo divjake! Mudi se, le dva meseca se imajo! Za vse nezakonitosti jim bo treba izstavili račun, vključno za politično korupcijo (financirano od zločinca Sorosa)!

 • Hunyađi

  Ta mulec z elitnimi manšetami bo Nizozemcem napolnil trebušček, če vrjameš.

 • freedomfighter

  Boril se bo proti histeriji podnebnih sprememb…pa saj nihce ne zanika da se dogajajo podnebne spremembe…ena stran trdi da clovek vpliva drugi pa da ne…nihce ne pravi da ni podnebnih sprememb…drugace dam pa samo to vprasanje za vse tiste ki vrjamejo in tiste ki ne vrjamejo dejstvom…zraven cesa raje zivite elektrarne na premog ali elektrarne na veter in recimo a imate raje zasmrajeno mesto od smoga ali imate raje svez zrak

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!