fbpx

Na Norveškem se intenzivno pripravljajo na povečano stopnjo kriminala, saj ne želijo ponavljati napak Švedske

Foto: epa

Po pričakovanjih se kriminal na Švedskem, ki ga povzročajo nezakoniti migranti, širi tudi čez meje, še posebej so na to pozorni na Norveškem. “Bilo je neizogibno,” pravijo. 

Policija na zahodu Švedske se že dlje časa spopada z naraščajočim kriminalom tolp, ki so nastanjene predvsem v manjših krajih. Sosednja Norveška se zdaj intenzivno pripravlja na preprečevanje kriminala, ki bi lahko udaril preko državne meje.

“Kriminalci ne poznajo meja,” je povedala glavna policistka Monica Anstensen iz obmejnega mesta Aremark, kjer so pripravljeni na najhujše. Kot poudarjajo jih najbolj skrbi mreža 50 ljudi, nastanjenih v švedskem Dalslandu in Värmlandu, saj številne člane omrežja sumijo večih kaznivih dejanj.

So se naučili kaj iz napak Švedov?
Kot je poudarila norveška policistka za Speiso, so v obmejnih krajih dobro pripravljeni na morebitne poskuse vdora migrantov na njihovo ozemlje, saj ima vsak manjši kraj ob meji s Švedsko svojo policijsko postajo. Ker se zavedajo, da obstaja nevarnost povečanja kriminala, so začeli bolje sodelovati tudi s švedsko policijo. Eden od primerov zglednega sodelovanja so bile skupne policijske vaje pred nekaj tedni, stalno pa so v stikih in se medsebojno obveščajo.

Migranti na Švedskem (foto: epa)

Policisti na norveški strani meje so prepričani, da so dovolj pripravljeni na prihod morebitnih nepridipravov, saj so se marsikaj naučili ravno iz napak Švedov.

M. P.