Na Novi Zelandiji uvedli obvezno cepljenje za zdravstveno in šolsko osebje

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern (Foto: EPA)

Tudi na novi Zelandiji bo cepljenje za zaposlene v zdravstvu in šolstvu obvezno –  delavci v zdravstvenem in invalidskem sektorju bodo morali biti  v celoti cepljeni do 1. decembra, medtem ko mora šolsko in učno osebje dobiti dva odmerka do 1. januarja, je dejal minister za odziv na covid-19, Chris Hipkins. Cilj je precepljenost 90 odstotkov aktivnega prebivalstva, takrat naj bi odpravili tudi strožje ukrepe, poroča Reuters.

Nova Zelandija bo od učiteljev in delavcev v zdravstvenem in invalidskem sektorju zahtevala popolno cepljenje proti covidu-19, je v ponedeljek dejala premierka Jacinda Ardern, ko je v največjem mestu Auckland za teden dni podaljšala lockdown. Nova Zelandija se bori proti zelo nalezljivemu izbruhu delte, kar jih je prisililo, da opustijo dosedanjo strategijo in si prizadevajo živeti z virusom s pomočjo višje precepljenosti. Odločitev o obveznem cepljenju je prišla, ko je Nova Zelandija v nedeljo, 10. oktobra, poročala o 35 novih primerih, vse so zabeležili Aucklandu, od skupnih 60, s čimer se je število vseh primerov v trenutnem izbruhu povečalo na 1622.

“Za Novo Zelandijo je trenutno eden najtežjih in najtežjih trenutkov v pandemiji covid-19,” je dejala premierka novinarjem v Wellingtonu. Dodala je, da “obstaja jasna pot naprej” v naslednjih nekaj mesecih, in sicer ta, da bi živeli z manj ukrepi in več svoboščinami, seveda ko bo država dosegla višjo raven precepljenosti. Približno 2,38 milijona Novozelandcev je bilo doslej popolnoma cepljenih ali približno 57 odstotkov  prebivalstva, oblasti pa obljubljajo, da bodo odpravili lockdown oziroma strožje ukrepe, ko bodo dosegli 90-0dstotno precepljenost aktivnega prebivalstva. Nova Zelandija, ki je lani v veliki meri obvladala virus, je zabeležila nekaj več kot 4600 primerov in 28 smrtnih primerov. Približno 1,7 milijona ljudi v Aucklandu je sredi avgusta vstopilo v lockdown, da bi odpravilo izbruh delte, ki je predstavljal prvi večji porast primerov okužbe določene skupnosti v državi od začetka pandemije.

Na Novi Zelandiji živi približno 5 milijonov ljudi, od prvega primera okužbe s koronavirusom so zabeležili 4300 potrjenih okužb in še 359 nepotrjenih, ampak zelo verjetnih. Smrti so imeli vsega skupaj 28. V Aucklandu je sredi avgusta nastopil lockdown, ko so zabeležili skokovit porast števila okužb. Iz grafa je razvidno, da je bilo proti koncu avgusta na celotnem otoku največ 84 novih dnevnih okužb, potem se je trend obrnil navzdol. Za primerjavo, v Sloveniji smo imeli v tistem času že po okoli 500 novih dnevih okužb in seveda nobenega zaprtja ali kakšnih strožjih ukrepov, če izvzamemo pogoj PCT, ki ga imajo nekateri za hudo kratenje svobode. 90-odstotne precepljenosti si v Sloveniji žal ne moremo niti predstavljati. Je pa zanimivo, kako po državah obstaja različna percepcija glede tega, kaj pomeni visoko število okužb in glede tega, kaj kje predstavlja poseganje v svobodo posameznika.

Sara Bertoncelj