fbpx

Na novo premešane karte po volitvah. Se Slovaški obeta politična kriza?

Foto: epa

Na sobotnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala socialdemokratska stranka Smer-SD premierja Roberta Fica, ki pa bo izgubila absolutno večino v parlamentu in bo težko oblikovala vlado, kažejo začasni izidi volitev. Presenečenje volitev je velik uspeh skrajne desnice.

Po preštetju glasovnic z 80 odstotkov volišč so Ficovi socialdemokrati dobili nekaj manj kot 29 odstotkov glasov. Na drugem mestu je neoliberalna Svoboda in Solidarnost (Sas) evroskeptika Richarda Sulika z 11-odstotno podporo, sledi pa stranka Običajni ljudje-Nova z 10,5 odstotka glasov. Obema strankama so javnomnenjske raziskave napovedovale, da bosta komajda prestopili petodstotni parlamentarni prag.

Volitve poskrbele za presenečenja
V skladu s pričakovanji se bo z več kot 8-odstotno podporo v parlament vrnila tudi konservativna Slovaška Narodna stranka (SNS), ki je na prejšnjih volitvah izpadla iz parlamenta. Na petem mestu je skrajno desna Ljudska stranka – Naša Slovaška Mariana Kotlebe, ki ji je z malo več kot 7 odstotki tik za petami stranka madžarske manjšine Most – Hid. Doslej neznano stranko Mi smo družina je presenetljivo podprlo več kot 6 odstotkov Slovakov.

Desna sredina pod pričakovanji
So pa slovaški volivci malo glasov namenili desnosredinskima strankama, ki so jima ankete napovedovale uspeh. Novoustanovljena konservativna Mreža nekdanjega predsedniškega kandidata Radoslava Prochazke, ki so ji več mesecev napovedovali več kot 10 odstotkov, je dobila le nekaj več kot 5-odstotno podporo, Krščanski demokrati (KDH), ki so v parlamentu zastopani od osamosvojitve Slovaške, pa utegnejo tokrat ostati brez sedežev. Po začasnih izidih jih je podprlo 4,9 odstotka Slovakov.

V 150-članski parlament se bo, kot kaže, uvrstilo osem strank. Državi, ki se pripravlja na polletno predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta, se zato obeta težavno sestavljanje vladajoče koalicije.

M. P., STA