fbpx

Na Orbanovo povabilo se bo srečanja višegrajske četverice udeležil tudi francoski predsednik Macron

Foto: epa

Ko slovenski mediji poročajo o Višegrajski skupini, ki jo sestavljajo Madžarska, Češka, Poljska in Slovaška, je poročanje večinoma v negativnem tonu ali pa je postavljeno na stranski tir. Pri poročanju se namreč ustvarja nekakšna fama okrog poveličevanja tako imenovanih jedrnih držav. Kakorkoli, marsikoga, ki je v našem medijskem prostoru alergičen do stališč in ravnanja Višegrajcev, bo nedvomno presenetila novica o tem, da se bo srečanja četverice v Budimpešti udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona so namreč v torek sporočili, da se bo ta v ponedeljek, 13. decembra, mudil v prestolnici Madžarske Budimpešti, kjer se bo udeležil vrha višegrajske četverice, poroča francoski La Tribune.

Macron se bo zasedanja udeležil na povabilo madžarskega premierja Viktorja Orbana. Macron se bo srečal z madžarskim premierjem, ki trenutno predseduje Višegrajski skupini, ter z madžarskimi opozicijskimi voditelji.

Madžarska je Macrona povabila na vrh, ki poteka v času, ko se Francija pripravlja na prevzem predsedovanja Svetu Evropske unije, 1. januarja, je zapisano v izjavi urada francoskega predsednika. To bo francoskemu predsedniku dalo priložnost za razpravo o ključnih evropskih prednostnih nalogah, kot so podnebje, digitalna tranzicija, krepitev evropske obrambe ter politiki o azilu in migrantih, navaja Reuters.

Foto: epa

S svojim obiskom Budimpešte bo francoski predsednik zaključil svojo turnejo po 27 prestolnicah Evropske unije, kot je obljubil glede svojega petletnega mandata na mestu predsednika, preden je bil ta uradno izvoljen.

Nina Žoher