Na Poljskem okrepljena dejavnost ruskih obveščevalnih sil pod krinko diplomacije

Foto: epa

Na Poljskem so sestavili seznam 45 oseb, ki pod krinko uradne diplomatske dejavnosti izvajajo tajne obveščevalne dejavnosti. Informacijo je danes potrdil tiskovni predstavnik Ministrstvu za koordiniranje področja obveščevalnih služb Stanislav Žarin. V Agenciji za notranjo varnost pa je podala odločitev o izgonu teh oseb iz države. 

Agencija za notranjo varnost je pridržala Poljaka, ki naj bi za rusko civilno obveščevalno službo opravljal vohunsko dejavnost. Medtem ko je služboval v uradu v Varšavi, naj bi Rusiji posredoval dragocene operativne podatke. Sodišče je zanj odredilo trimesečno pridržanje. Primer pa je zgolj delček obsežne akcije že omenjene varnostne agencije, ki se posveča nevtralizaciji obveščevalnih dejavnosti Ruske federacije, poroča Polska Agencja Prasowa.

Na podlagi izsledkov agencije je po mnenju Stanislava Žarina (Stanisława Żaryna) mogoče sklepati, da se agresivnost delovanja ruskih obveščevalnih služb proti Poljski izrazito stopnjuje. Ob tej priložnosti je agencija sestavila seznam 45 spornih oseb, ki delujejo na Poljskem pod krinko diplomacije. Gre za osebe, ki imajo status diplomatov, dejansko pa izvajajo tajne obveščevalne dejavnosti, usmerjene proti Poljski. Gre za vohune, ki so se predstavljali kot diplomati.

Stanisław Żaryn (Foto: epa)

Na tem seznamu, ki je bil posredovan tudi Ministrstvu za zunanje zadeve, so tudi funkcionarji obveščevalnih služb Ruske federacije in osebe, ki z njimi sodelujejo. Pri agenciji za notranjo varnost so ob tem podali tudi zahtevo, da se te osebe prisilno odstrani z ozemlja republike Poljske. Gre za posameznike, ki so izvajali svoje tajne dejavnosti tako proti Poljski kot tudi njenim partnerjem. To je sporno delovanje, ki ni le v nasprotju s poljskim pravom, marveč tudi z dunajsko konvencijo. Poljska uspešno razbija mrežo ruskih vohunov na svojem ozemlju.

Domen Mezeg