Na poljsko-beloruski meji je stekla gradnja več kot 180 kilometrov dolge ograje proti ilegalcem

Poljska obmejna stražarka. (Foto: Twitter)

Na poljsko-beloruski meji se pričenja gradnja zapore, ki bo preprečevala prehod ilegalnim migrantom. Celotna dolžina naj bi merila več kot 180 kilometrov, visoka bo pet metrov, na vrhu pa bodo namestili še pol metra bodeče žice. Opremili jo bodo tudi s senzorji gibanja in nadzornimi kamerami. Pri gradnji si bodo prizadevali minimalizirati vpliv na okolje. 

Poljska namerava na svoji meji z Belorusijo postaviti obmejno zaporo, ki bi preprečevala nezakonite prehode državne meje. Ob tem si bodo prizadevali, da bo okoljska škoda čim manjša. Namere glede gradnje je sporočilo tiskovno predstavništvo poljske obmejne straže. Izvajalci naj bi se pri gradnji posluževali lokalnega cestnega omrežja, poroča Polska Agencja Prasowa.

Ob tem bodo poskušali čimbolj omejiti sečnjo dreves. Obmejna straža je izvajalcem odstopila območje izvedbe projekta v torek, 25. januarja 2022. Razlog za gradnjo je povečan migracijski pritisk na državno mejo v zadnjih mesecih. Gre za mejo, ki obenem pomeni tudi zunanjo mejo EU in schengensko mejo. Obmejna zapora bo predvidoma daljša od 180 km.

Skica zapore na poljsko-beloruski meji. Desno zgoraj rdeča črta prikazuje, na kako velikem odseku ob beloruski meji naj bi stala poljska zapora. Celotna dolžina naj bi merila prek 180 km, v višino pet metrov, na vrhu pa bo še pol metra bodeče žice. Opremljena bo tudi s senzorji gibanja in nadzornimi kamerami in (na tleh) s kabli za zaznavanje gibanja. (Foto: pap)

Narejena bo iz jeklenih drogov, ki bodo nad zemljo v višino merili pet metrov, na vrhu pa bo tudi pol metra bodeče žice. Za boljšo predstavo je dodana tudi človeška silhueta. Desno zgoraj pa rdeča črta prikazuje, kjer naj bi bila (v skladu z načrti) obmejna zapora tudi postavljena. Pri načrtovanju obmejne zapore je sodeloval tudi okoljski minister.

V Beloveški pušči prebiva tudi evropsko divje govedo zober (bizon). (Foto: Twitter)

Vključeni so tudi predstavnik gozdarskih služb in Narodnega parka Beloveška pušča, kjer živi evropsko divje govedo zober (bizon). Širina pasu, ki je potreben za izgradnjo zapore, pa znaša osem metrov in je  znotraj 15-metrskega pasu obmejne ceste, ki večinoma ni prekrit z gozdom.

Domen Mezeg