Na Poljsko prihajajo vojaške okrepitve iz ZDA, Kanade in Velike Britanije

Poljski predsednik Andrzej Duda. (Foto: epa)

Poljski predsednik Andrzej Duda je dal soglasje za nastanitev dodatne tuje vojaške enote na Poljskem. Govora je o vojakih in civilnem osebju ZDA, Velike Britanije in Kanade. 

Za takšno odločitev je skladno s poljsko zakonodajo potrebno soglasje predsednika države, v tem primeru Andrzeja Dude. Odločitev se nanaša na 6.500 ameriških vojakov skupaj s civilnim osebjem, do 700 pripadnikov britanskih oboroženih sil in 350 Kanadčanov skupaj z orožjem, opremo in bojnimi sredstvi, poroča Polonia Christiana.

Pošiljka je namenjena okrepitvi poljske vojske na njenem državnem ozemlju v mirnem času. Soglasje je v veljavi od 23. februarja do 31. maja. V začetku februarja je Pentagon napovedal, da bo na Poljsko poslal 1700 vojakov zaradi nastalih razmer v Ukrajini in koncentracije ruskih oboroženih sil na njenih mejah.

Skupne vojaške vaje ameriške in poljske vojske na Poljskem oktobra 2021. (Foto: epa)

11. februarja pa je Beli dom napovedal, da bo poslal dodatnih 4000 tisoč vojakov. Američani pa so prestavili tudi del svojih oboroženih sil iz Nemčije in Romunije, v Nemčijo pa poslali poveljniško enoto na ravni korpusa. Pošiljko dodatnih 350 vojakov pa je nedavno napovedal premier Združenega kraljestva.

Domen Mezeg