fbpx

Na Slovaškem odhod od doma dovoljen le z negativnim testom, s cepilnim potrdilom ali pa po preboleli bolezni

Certifikat za cepljenje na Covid-19. (Foto: epa)

Po novem lahko svoj dom na Slovaškem zapustite le v primeru, da ste bili negativni na testiranju na covid-19, da ste bili proti tej smrtonosni bolezni že cepljeni ali pa da ste jo preboleli. 

Od danes naprej na Slovaškem veljajo nova zaostrena pravila, ki bodo močno omejila vsakršne odhode od doma. Prepustnica za odhod iz stanovanja oziroma hiše je negativni test na koronavirus, cepljenje na covid-19 oziroma to, da ste to smrtonosno bolezen že preboleli. Vendar pa obstajajo tudi določene izjeme, in sicer za osebe, ki ne posedujejo nobene izmed zgoraj navedenih prepustnic. Te sicer lahko zapustijo svoj dom, vendar imajo prosto pot le do najbližje trgovine oziroma lekarne, poroča Polonia Christiana.

Lahko se tudi odpravijo k zdravniku, do točke, kjer se izvajajo cepljenja proti covidu-19 oziroma na testiranje. Oblast dovoljuje tudi sprehajanje z otrokom do treh let ali s psom, vendar v območju enega kilometra od kraja bivanja. Nad spoštovanjem pravil bo bedela policija. Brez ustreznega potrdila, da ste bili na testiranju na covid-19 negativni, ni mogoče oditi na delo, na pošto ali na banko. Tovrstni dokument pa potrebujejo tudi osebe, ki se rekreirajo na svežem zraku. Omejitve so v veljavi vse do 2. februarja, na območju celotne države, tam kjer je okužb veliko pa bodo ostale v veljavi še dodatnih pet dni.

Na Slovaškem po novem lahko zapustite dom le z negativnim testom na covid-19, po cepljenju ali pa potem, ko ste to bolezen preboleli. (Foto: epa)

Domen Mezeg