[Video] Na sodišču v Haagu prekinili sojenje hrvaškemu generalu, ker se je zastrupil in umrl

Slobodan Praljak (desno), foto: epa

Slobodan Praljak, obtoženec za vojne zločine v Mostarju, naj bi po branju sodbe na sodišču za vojne zločine v Haagu vzel strup, zaradi česar so sojenje prekinili. Praljaku so potrdili 20-letno zaporno kazen. Hrvaški mediji poročajo, da je hrvaški general zaradi posledic zastrupitve umrl. 

Na sodišču za vojne zločine v Haagu so v pritožbenem postopku obtoženemu bosanskemu Hrvatu Slobodanu Praljaku prebrali sodbo, nato pa se je zastrupil, zaradi česar so sodno obravnavo prekinili.

V sodni dvorani je vstal in dvignil roko proti sebi ter dejal sodniku: “Zastrupil sem se.” Priče so potrdile, da je pogoltnil neznano stvar, za katero je odvetnik potrdil, da je strupena snov. Sodnik je nemudoma prekinil obravnavo in zagrnil zavese v dvorani, nato pa so poklicali zdravstveno pomoč.

V Haagu sodijo šestim Hrvatom
Praljak je eden izmed šestih bosanskih Hrvatov, ki so se znašli pred mednarodnim kazenskim sodiščem, leta 2013 pa je bil obsojen na 20 let zaporne kazni zaradi zločinov v vzhodnem delu Mostarja, poroča BBC.

Obtoženi hrvaški generali Milivoj Petković (levo), Slobodan Praljak (sredina) in Bruno Stojić (desno). (Foto: epa)

Prizivni senat je potrdil tudi prvostopenjski obsodbi bivšemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora in bivšemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću na 20 let. Prizivni sodni senat mora izreči še pravnomočno sodbo bivšemu načelniku generalštaba HVO Milivoju Petkoviću, bivšemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću in šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću.

C. Š.