fbpx

Na sojenju direktorici Mednarodnega denarnega sklada naj ne bi bilo zadostnih dokazov

Foto: epa

Tožilec, ki deluje v primeru sojenja direktorici Mednarodnega denarnega sklada IMF Christine Lagarde, je včeraj izjavil, da tej obsodbi nasprotuje, saj naj bi bili dokazi, ki naj bi dokazovali njeno odgovornost za povzročitev malomarnosti, prešibki.  

Jean-Claude Marin je na zaslišanju tako ponovil prvotno stališče, da dokazi sploh niso zadostni, da bi se primer proti eni izmed najbolj vplivnih žensk postavil pred sodišče, poroča Yahoo.

Sojenje, ki se je pričelo v ponedeljek, se je v obravnavi osredotočilo na državno izplačilo tajkunu Bernardu Tapiju po odločitvi o arbitražnem postopku leta 2008, ko mu je država morala izplačati odškodnino v vrednosti 404 milijone evrov. Lagardejevo v tem primeru kot tedanjo finančno ministrico obtožujejo malomarnosti in dodajajo, da je bil Tapie v dobrih odnosih z njenim tedanjim šefom, nekdanjim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Foto: epa

Foto: epa

Tajkun je v primeru Adidasa trdil, da je bil ogoljufan
Tapie je podal tožbo, ko je leta 1993 zaradi stečaja izgubil nadzor nad športno znamko Adidas. Prodal jo je banki v državni lasti Credit Lyonnais za 315,5 milijonov evrov, ta pa jo je leto kasneje prodala za 701 milijon evrov. Tapie je zatrdil, da je bil v tem primeru očitno ogoljufan.

Na sodišču so Lagardejevi očitali, zakaj ni nasprotovala izplačilu odškodnine v tolikšnem znesku iz državnih sredstev. 60-letna obtoženka je povedala, da je zaupala razsodbi svojih podrejenih v tem primeru, in dodala, da v tej zadevi ni bila prisotna pri vseh pogajanjih na ministrstvu.

N. Ž.