fbpx

Na Švedskem ljudje prihajajo oboroženi tudi na pogreb

Simbolična slika (foto: iStock)

V tretjem največjem švedskem mestu Malmö je vedno več kriminala, ki je sestavljen iz hudih kaznivih dejanj, kot so bombardiranja, streljanja in tudi vsakodnevna posilstva. Zdaj so cerkve in tudi osebje pokopališč sprožili alarm, saj ljudje, ki se udeležujejo pogrebov, prispejo s pištolami in neprebojnimi jopiči.

Zdaj ne gre več le za bolnišnice v Malmöju, kjer osebje doživlja grozljivke, ko nekoga ustrelijo in ubijejo. Zdaj se to grozljivo razpoloženje širi tudi med pogrebci, cerkev pa te ljudi dojema kot grožnjo, poroča Speisa.

Cerkev ne pokliče policije, temveč načrtuje izobraževanje
“Nekateri na pogreb pridejo z orožjem, opazili pa smo tudi že neprebojne jopiče. Našim zaposlenim grozi, da bodo morali uporabljati orožje in ga imeti v svoji neposredni bližini,” pravi Sven Erik Aspeklev, vodja pokopališča.

Nošenje nezakonitega orožja na pokopališče je očitno nezakonito, vendar pa cerkev, namesto da bi takoj poklicala policijo, načrtuje izobraževanje svojega osebja za reševanje nastalega stanja. “Oboroženi pogrebci so novi pojav in uprava pokopališča zagotavlja izobraževanje vsem 230 zaposlenim,” pravi Aspeklev.

Vedno več nasilja na Švedskem
Na Švedskem je nasilja vedno več, nedavne študije pa so pokazale, da je stanje primerljivo celo z Mehiko, ki je znana kot država kriminala. Švedska se ji zaradi širjenja kriminalnih mrež naglo približuje, vedno več je tudi smrtnih žrtev. V eni izmed študiji so se osredotočili na streljanje na Švedskem med letoma 2012 in 2016. Samo v največjih mestih, kot so Malmö, Göteborg in Stockholm, se je število oboroženih napadov v zadnjih letih povečalo za 73 odstotkov, število incidentov pa je od leta 2012, ko jih je bilo 145, do leta 2016 zelo naraslo. Lani jih je bilo kar 251 incidentov, veliko je bilo celo smrtnih izidov.

D. Š.