fbpx

Na Švedskem policisti prisiljeni streljati na ponorele protestnike, ki so v njih metali kamenje

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V švedski prestolnici vlada prava zmeda – protestniki so zavzeli ulice, razbijajo izložbe, ropajo po trgovinah in zažigajo avtomobile, ponavlja se torej scenarij iz Pariza. Nemiri so tako ušli izpod nadzora, da so bili policisti prisiljeni streljati na protestnike, potem ko so jih ti spravili v kot in v njih metali kamenje. 

Nemiri so ušli izpod nadzora le nekaj ur potem, ko je predsednik švedske vlade Stefan Löfven zanikal Trumpove navedbe, da je Švedska v krizi zaradi svoje liberalne migrantske politike. Tuji mediji poročajo, da je morala stockholmska policija streljati na ponorelo množico v predmestju Rinkeby, ko je 30 protestnikov začelo v policiste metati kamenje. To nasilje je bilo sicer njihov odgovor, ko je policija na podzemni železnici skušala aretirati osebo, ki so jo iskali s tiralico.

Sylvia Odin iz policijske postaje v Stockholmu je povedala: “Na policiste so metali kamenje z vseh strani, zato so bili postavljeni v položaj, ko je množica ljudi skupinsko napadla policiste. Počutili so se ranljive in ogrožene. Po prvotnih informacijah so bili izstreljeni opozorilni streli, vendar se je kasneje izkazalo, da je šlo za učinkovito streljanje [kar pomeni, da je bil namen zadeti cilj].”

Foto: epa

Express pa objavlja izjavo še enega policista, ki ni imenovan: “Policiste so stisnili v kot, ti so bili tako postavljeni med protestnike s kamni in lastne avtomobile. Streljali so proti njim, vendar so zgrešili.”

Napadli so tudi fotografa
Ponorela množica pa je napadla tudi fotografa iz medijskega portala Dagens Nyheter – ta je povedal, da ga je obkolila skupina približno 15 ljudi, nato pa ga napadla, ker je prišel v Rinkeby, da bi poročal o nemirih. “Dobil sem veliko udarcev in brc, tako po telesu kot tudi v glavo. Noč sem zaradi njih preživel v bolnišnici,” je povedal.

Naravnost škandalozno pa je, da po tem napadu policija ni aretirala nikogar – vendar pa policijski uradniki ta incident metanja kamenja na policiste obravnavajo kot upor in napad.

Švedska vlada se pretvarja, kot da je to normalno
Švedska vlada pa se očitno pretvarja, da se na njihovih ulicah ne dogaja nič nenavadnega. Še na Trumpovo kritiko Švedske, ko je v svojem govoru na Floridi izpostavil: “Kdo bi to lahko verjel? Švedska! Migrante so vzeli v velikem številu in zdaj imajo težave, za katere niso nikoli mislili, da bi lahko bile možne,” se je švedski predsednik vlade odzval: “Bil sem, tako kot verjamem, da mnogi drugi, nadvse presenečen nad pripombami glede Švedske ta vikend. Imamo priložnosti, soočeni smo z izzivi, na tem delamo vsak dan. Ampak mislim, da moramo vsi prevzeti odgovornost in preveriti dejstva oziroma kakršne koli informacije, ki se širijo.”

Iz Donalda Trumpa in njegovih besed o Švedski se je norčeval tudi nekdanji švedski premier Carl Bildt. Ta je na Twitterju objavil: “?? Švedska? Teroristični napad? Kaj je kadil? Vprašanj je na pretek.”

Kljub incidentom, ki na Švedskem ne pojenjajo, pa je Bildt še v ponedeljek napisal: “Lani je bilo približno 50 odstotkov več umorov v Orlandu/Orangeu na Floridi, kjer je govoril Trump, kot pa v celotni Švedski. Slabo.”

Več kot 50 območij na seznamu velikega tveganja
Posnetki najnovejših izpadov protestnikov prihajajo le nekaj tednov po tem, ko so tri policiste odpeljali v bolnišnico zaradi napada množice v Rinkebyju. Besna razprava o eksistencialni krizi Švedske pa se je začela nemudoma, ko so uradniki več kot 50 območij v tej državi umestili na seznam velikega tveganja, s čimer so priznali, da nimajo nadzora nad pobesnelimi osebami.

Navdušeni nad policistom Springarejem, ki edini obvešča, kaj se res dogaja na Švedskem
Švedi pa so kot svojega ‘vodjo’ vzeli policista Petra Springareja, ki na Facebooku redno objavlja, kdo na Švedskem izvaja zločine. “Tako sem jeb*** utrujen. Kar pišem tukaj, ni politično korektno. Ampak me ne skrbi. Naši upokojenci so na kolenih, v šolah vlada nered, zdravstveno varstvo je na dnu, policija je popolnoma uničena. To vedo vsi, toda nihče si ne upa ali noče povedati.”

Marjanca Scheicher