fbpx

Na Švedskem prijeli domnevnega terorista

Foto: STA

Švedska policija je po dvodnevnem iskanju po vsej državi končno aretirala Iračana, ki je domnevno načrtoval teroristični napad. V državi sicer po terorističnih napadih v Parizu velja višja stopnja varnosti, premier Löfven pa ocenjuje, da je Švedska glede možnosti napada na svojem ozemlju naivna.

Iračana Mutarja Muthano Madžida so švedski policisti prijeli včeraj med hišno preiskavo azilnega centra v mestu Boliden na severovzhodu države. Po poročanju francoske tiskovne agencije so 25-letnika prijeli brez incidenta. Švedski premier Stefan Löfven je varnostnim službam čestital za hitro izsleditev in prijetje osumljenca.

Sumijo, da se je Madžida boril v Siriji
Prijeli so ga na podlagi naloga za aretacijo, ki so ga izdali zaradi priprave terorističnega napada. Lokalni mediji so še poročali o sumu, da se je boril v Siriji. Povezave z napadalci v Parizu niso ugotovili, je pa švedska obveščevalna agencija Sapo izpostavila, da napadi v Franciji kažejo, kako je skrajna skupina Islamska država razširila svoj doseg v Evropi.

Okrepitev varnostnih ukrepov
Premier Stefan Löfven ocenjuje, da je bila Švedska glede možnosti napada na svojem ozemlju nekoliko naivna in napovedal, da bodo okrepili varnostne ukrepe tudi z nadzorom kodiranih komunikacij. Dodal je, da bodo začasni nadzor na mejah, ki so ga uvedli 12. novembra, podaljšali do sredine decembra.

Na Švedskem se je zadnji islamistični napad zgodil leta 2010, ko se je moški razstrelil na nakupovalni ulici v Stockholmu in pri tem ranil dva človeka.

N. K.