fbpx

Na Švedskem teroriste zaposlujejo v javni upravi, da lahko zaslužijo in se vrnejo v Islamsko državo

Foto: YouTube.

Skoraj vsi muslimani, ki so s Švedske potovali na Bližnji vzhod, da bi se pridružili teroristični skupini Islamska država, so stroške svojega potovanja financirali iz socialne pomoči, ki so jo dobili od države. Med njimi je tudi 20 posameznikov iz mesta Örebro, eden med njimi pa naj bi bil celo zaposlen na tamkajšnji občini, potem ko se je enkrat že vrnil z vojnega območja. Skoraj vsak terorist s Švedske, ki je potoval v Sirijo ali Irak, je bil na Švedskem prejemnik vsaj ene izmed oblik socialne pomoči, nekateri tudi večih, poroča televizija SVT.

Muslimani, ki so se pridružili vojski Islamske države, so imeli v svoji novi državi na Švedskem številne privilegije, kot so otroški dodatki, štipendije in socialna stanovanja. Študijo je pripravila skupina švedskih strokovnjakov za terorizem, ki državi očita posredno financiranje islamskih teroristov, saj ni pravega nadzora nad migrantskim pritokom niti pravega nadzora nad ljudmi, ki prihajajo. Da se vse več ljudi odloči za odhod v Islamsko državo, čeprav jim je na Švedskem omogočeno boljše življenje, je naravnost zastrašujoče.

Kot poroča SVT, so si številni skrajneži pot na Bližnji vzhod spretno financirali prek finančnih podjetij, ki denar ponujajo prek SMS-posojil. Ljudje so tako na hitro prišli do denarja, zapustili državo, podjetja pa delajo izgubo. Nekaterim migrantom je celo uspelo pridobiti bančna posojila, ki pa jih tako ali tako nikoli niso nameravali vrniti, temveč so si z njimi plačali izlet v novo življenje. Pridružili so se namreč Islamski državi.

Foto: epa

Najbolj banalen pa je primer posameznika, ki se je vrnil z vojnega območja na Švedsko, nato celo dobil službo na občini v Örebroju, kjer je delal določen čas, zaslužil zavidljivo plačo in se vrnil nazaj na Bližnji vzhod! Kako je lahko terorist dobil zaposlitev v javni upravi, na Švedskem, oblasti vsaj zaenkrat ne želijo pojasniti, ni pa to novost, saj je vlada v preteklosti migrantom že ponujala priložnost, da se z vojnega območja vrnejo nazaj na Švedsko, se odpovejo vojskovanju in s socialno pomočjo zaživijo novo življenje.

T. F.