Na Tajvanu bo na predsedniški stolček prvič sedla ženska

Taipei. Foto: STA

Tajvan je na današnjih predsedniških volitvah dobil prvi žensko predsednico. Zmagala je opozicijska kandidatka Tsai Ing-wen, kandidat vladajoče stranke KMT Eric Chu pa je že priznal poraz. Opozicija, ki je naklonjena večji neodvisnosti otoka od Kitajske, je najverjetneje dosegla večino tudi v parlamentu.

Tsai Ing-wen, 59-letna vodja Demokratske napredne stranke (DPP), je na današnjih predsedniških volitvah zbrala okoli 60 odstotkov podpore, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, povzema STA.

Kandidat vladajoče Nacionalistične stranke (KMT) Eric Chu je na drugem mestu z okoli 30 odstotki glasovov – tj. po podatkih, ki jih sproti s štetjem glasovnic po zaprtju volišč objavlja tajvanska televizija FTV.

KMT zagovarja tesnejše odnose s Kitajsko, medtem ko je DPP naklonjena večji neodvisnosti 23-milijonskega otoka.

“Žal mi je. Izgubili smo. KMT je bila na teh volitvah poražena. Nismo se dovolj potrudili in tako nismo izpolnili pričakovanj volivcev,” je v govoru pred množico, zbrano pred sedežem stranke KMT v Taipeju, dejal Eric Chu. Zmago Tsai Ing-wen so napovedovale že javnomnenjske raziskave. Razloge za takšno razpoloženje volilnega telesa so pripisovali nezadovoljstvu javnosti zaradi politike odhajajočega predsednika Ma Ying-jeouja do Kitajske, ki da je preveč naklonjena Pekingu.

Vzporedno s predsedniškimi so danes na Tajvanu potekale tudi parlamentarne volitve. Po besedah Chuja je KMT izgubila parlamentarno večino. “Čestitamo DPP za zmago,” je dejal. Tudi ankete so napovedovale, da bi lahko DPP na parlamentarnih volitvah prvič osvojila več kot polovico sedežev.

A. D., STA