Na ulicah Pariza več tisoč ljudi

Foto: epa

Zaradi napovedanih ukrepov podaljšanja izrednega stanja, ki so ga v Franciji razglasili po pariških terorističnih napadih 13. novembra lani, in odvzema francoskega državljanstva osebam, ki so obsojene terorističnih dejanj in imajo dvojno državljanstvo, se je v soboto na ulicah Pariza zbralo več tisoč ljudi.

Ti ukrepi v imenu hipotetične varnosti ogrožajo naše svoboščine,” so sporočili organizatorji, med katerimi je bilo več nevladnih organizacij in sindikatov. Zaradi podaljšanja izrednega stanja je v sredo odstopila tudi francoska ministrica za pravosodje Christiane Taubira.

Protestnica: “Gre za rasističen ukrep”
Na pariškem Trgu republike se je po podatkih policije zbralo okoli 5000 ljudi, medtem ko se je po ocenah organizatorjev shoda udeležilo okoli 20.000 protestnikov. “Do kdaj bo trajalo izredno stanje? Do konca Islamske države? Še deset let ali za vedno?” se je spraševala ena izmed protestnic. “Enkrat mora biti konec,” je dodala.

Pri ukrepu o odvzemu državljanstva pa gre po besedah neke druge protestnice za “rasističen ukrep, po katerem bodo nekateri bolj Francozi od drugih“.

Izredno stanje ima večinsko podporo
Predsednik francoske vlade Manuel Valls je v sredo dejal, da bo izredno stanje, ki ga želijo oblasti podaljšati do konca maja, “zagotovo časovno omejeno”. O ukrepih, ki so del ustavne spremembe, naj bi glasovali sredi februarja.

S podaljšanjem izrednega stanja, ki sicer preneha veljati 26. februarja, se po poročanju francoskega spletnega portala Atlantico strinja okoli 80 odstotkov Francozov.

M. P., STA