Na ulicah prestolnice Zimbabveja množični protesti s pozivi k odstopu diktatorja Mugabeja

Foto: epa

Na tisoče ljudi se je danes zgrnilo na ulice zimbabvejske prestolnice Harare, da bi pokazalo podporo vojaškemu udaru pred dnevi in pritisnilo na predsednika Roberta Mugabeja k odstopu s položaja. Nekateri so nosili državne zastave in transparente z napisi, kot je “Mugabe mora zapustiti Zimbabve”.

Vzdušje na ulicah prestolnice je veselo, množica pa pisana, saj so se temnopolti in belopolti protestniki pomešali. Podporo protestu so izrazile različne družbene skupine, od vplivnega Združenja vojnih veteranov do opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe, ki sta bila v preteklosti velikokrat na nasprotnih bregovih.

Vojska je državnim medijem potrdila, da je shod dovolila, a je vztrajala, da mora ostati miroljuben. “Zdaj združujemo velik del zimbabvejskega prebivalstva,” je povedal vodja vojnih veteranov Chris Mutsvangwa. “Pozivamo prebivalce Zimbabveja, naj pridejo na shod,” je dodal.

Foto: epa

Dovolj je bilo avtoritarnega socialističnega režima
Potem ko je Mugabe minuli teden odstavil podpredsednika Emmersona Mnangagwa, je vojska v noči na sredo v Zimbabveju izvedla vojaški udar in tako preprečila načrte Mugabeja, ki je na oblasti od leta 1980, da bi ga na predsedniškem položaju nasledila njegova soproga, 52-letna Grace Mugabe, piše STA. Mugabe je trenutno v hišnem priporu, k odstopu pa ga je v petek zvečer pozvala tudi njegova lastna stranka Zanu-PF.

C. Š.

 • Caetano

  Dovolj dolgo se je znašal nad belci, črnsko prebivalstvo pa osiromašil. Proč z njim!

 • Valter BraniSlav

  Mugabe nima dovlj let za penzijo, izlgeda…

  • xtc

   Je vajenec tvojega idola-no rezultati-isti.

 • macon

  Ogabni Mugabe je svojo državo povsem uničil, izgubili so 90% standarda in tretjina prebivalstva je pobegnila k sosedom. Ena huda vojna jim ne bi naredila toliko sranja kot socialistični diktatorski ogabnež.

 • Olga_10

  Srečno Zimbabve!

 • xtc

  Mugabeje pred strelski vod.
  Vojska pa naj nastavi vlado,ki bo povezovala belce in temnopolte v smislu skupnega dobra in izločanju lenuhov,socialistov ipd iztirjencev v dobro skupnega razvoja in sožitja.

 • Caetano

  Ni toliko znano, da je leta 1970 tudi diktator Tito podprl resolucijo neuvrščenih, ki je dajala podporo večinoma marksističnim črnskim gverilskim gibanjem na jugu Afrike.

 • Pesjan

  Naprošam vojsko Zimbaveja da pride v Slovenijo in obračuna z murglskimi pajaci in drugo komunistično rdečo zalego ki siromaši in uničuje ugled nekdaj spoštovane republike Slovenije,vlado in stranki SD in tisto Lunafakisovo si naj odpeljejo domov za lakaje…..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!