fbpx

Na volitvah v Bolgariji slavili konservativci Bojka Borisova

Bojko Borisov (Foto: epa)

Na parlamentarnih volitvah v Bolgariji je v nedeljo slavila konservativna stranka Gerb bivšega premierja Bojka Borisova. Glede na uradne izide po preštetih 80 odstotkih glasov je osvojila 32,7 odstotka glasov. Borisov naj bi že danes začel pogovore za oblikovanje koalicije. Na drugem mestu so s 26,8 odstotka glasov socialisti (BSP), je danes sporočila volilna komisija.

Glede na njene navedbe je štiriodstotni prag za uvrstitev v parlament uspelo preseči še trem strankam – nacionalistom, ki so osvojili 9,1 odstotka glasov, stranki turške manjšine (DPS) z 8,4-odstotno podporo in novi populistični Stranki volje, ki je zbrala podporo 4,1 odstotka volivcev. Končni uradni izidi bodo znani v roku treh dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Borisov začel pogovore za sestavo koalicije
Borisov naj bi že danes začel pogovore za sestavo vladne koalicije. “Upam, da bomo zagotovili hitro oblikovanje vlade, ki bo lahko odgovorila na želje ljudi in na slabe mednarodne razmere,” je pozno v nedeljo dejal Borisov. Na čelu vlade je bil že med letoma 2009 in 2013 ter 2014 in 2016, pri čemer je vladne posle kljub odstopu vodil do januarja letos. Zaenkrat sicer še ni povsem jasno, ali bo 57-letnemu politiku uspelo oblikovati koalicijo.

Socialisti veliko koalicijo s konservativci zavračajo. “V politiki so nekatere načelne stvari (…) Mi smo alternativa Gerbu,” je dejala vodja socialistov Kornelia Ninova. Bo pa njena stranka oblikovala vladno koalicijo, če Gerbu to ne bo uspelo, je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pro-zahodno usmerjeni Borisov je med predvolilno kampanjo dejal, da bo Bolgarijo še tesneje povezal z EU, v katero je vstopila pred desetimi leti. Bivši telesni stražar, gasilec in župan Sofije, na katerega letijo očitki o korupciji in povezavah z organiziranim kriminalom, je obljubil hitrejši razvoj, če bo osvojil še tretji mandat. Vodja socialistov Ninova, ki je bolj naklonjena Rusiji, pa je napovedovala, da bo uporabila pravico veta, če bo EU uvedla dodatne sankcije proti Moskvi. Po njenem mnenju sankcije škodijo bolgarskemu gospodarstvu. Predčasne volitve je sprožil odstop Borisova po porazu kandidatke vladajoče stranke na predsedniških volitvah Cecke Cačeve proti nekdanjemu poveljniku letalskih sil Rumenu Radevu, ki so ga podprli socialisti.

A. R.