Na volitvah v Čilu se je najbolje odrezal kandidat konservativcev Pinera

Sebastian Pinera (foto: epa)

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Čilu je največ glasov dobil 67-letni bivši predsednik Sebastian Pinera, sledi nekdanji televizijski novinar in kandidat leve sredine, 64-letni Alejandro Guillier. Oba se bosta za predsedniški položaj potegovala v drugem krogu volitev, ki bo 17. decembra.

Po preštetju več kot 90 odstotkov glasov je konservativni Pinera dobil 36,6 odstotka glasov podpore, njegov tekmec Guillier pa 22,6 odstotka. Na tretje mesto se je presenetljivo z 20,3 odstotka podpore uvrstila novinarka, kandidatka leve koalicije, 46-letna Beatriz Sanchez. Svoje podpornike je posredno že pozvala, naj v drugem krogu glasujejo za Guillierja.

Čile je najbogatejša država Južne Amerike po zaslugi konservativcev
“Jasno je, da bi bila zmage Pinere neuspeh,”
je dejala po razglasitvi rezultatov. V primeru zmage Pinere v drugem krogu bi se Čile, ki velja za eno od najstabilnejših in bogatih držav Južne Amerike, pridružil vse večjemu bloku konservativnih držav na celini, poroča STA. Revščina in pomanjkanje pa sta v tistih državah, kjer še vedno izvajajo socialistične gospodarske politike. Milijarder in poslovnež Pinera je med letoma 2010 in 2014 že zasedal predsedniški položaj.

Sedanja predsednica Michelle Bachelet ni smela znova kandidirati, saj čilska ustava ne dovoljuje zaporednega predsedniškega mandata.

C. Š.