Na volitvah v Gruziji zmagale Gruzijske sanje, opozicija jih je obtožila prevare

Datum:

Na včerajšnjih volitvah v Gruziji je vladajoča stranka Gruzijske sanje zopet zmagala, do sedaj pa je bilo preštetih več kot 82 odstotkov glasov. Opozicija je stranko sicer obtožila prevare.

Po preštetih 82 odstotkih glasovnic je stranka Gruzijske sanje uživala 49,26-odstotno podporo, glavna opozicijska sila Združeno narodno gibanje (UNM) pa je prejela 26,46 odstotka glasov. Štetje glasov zaenkrat potrjuje tudi, da se je prvič v gruzijski postsovjetski zgodovini v parlament prebila majhna proruska stranka Zavezništvo domoljubov, ki je prebila 5-odstotni volilni prag.

Zahodni opazovalci iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), zveze Nato, Sveta Evrope in Evropskega parlamenta so volitve označili za “konkurenčne” in dobro izvedene. “Temeljne svoboščine so bile večinoma spoštovane,” so dodali.

Zmago so v stranki Gruzijske sanje po vzporednih volitvah razglasili že po zaprtju volišč v soboto zvečer. “To so bile resnično svobodne in poštene volitve, ki utrjujejo gruzijsko demokracijo,” je dejal gruzijski premier Giorgi Kvirikašvili.

Opozicija opozarja na nepravilnosti
Opozicijska stranka UNM pa je vlado obtožila poskusa kraje volitev, zato so pred prostori centralne volilne komisije pripravil protestni shod. “Glasovi so nam bili ukradeni. Branili bomo naše glasove,” je protestnikom dejal vodja kampanje stranke in kandidat za poslanca Nika Melia.

Foto: epa
Foto: epa

Do volitev so bile večinoma kritične tudi druge opozicijske stranke, med njimi Demokratična Gruzija, Delavska stranka in Država za ljudi. Vsi so vlado obtoževali masovnega prirejanja izidov. Že pred volitvami so nekateri opazovalci in opozicijski predstavniki menili, da tako okolje kot financiranje volitev vladajoči stranki dajeta nepošteno prednost. Volitve pa je zasenčilo tudi nasilje.

Glavna tekmeca sta bila vseskozi izenačena
Pred volitvami se je sicer nakazoval oster boj med stranko UNM, ki jo je nekdaj vodil bivši predsednik Mihail Sakašvili, in Gruzijskimi sanjami, ki jih vodi milijarder Bidzina Ivanišvili. Javnomnenjske ankete so kazale na precejšnjo izenačenost med glavnima tekmicama.

Zaradi zapletene volilne zakonodaje bo sicer končen razpored poslancev v gruzijskem 150-članskem parlamentu najverjetneje znan šele do konca novembra.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...