fbpx

Nacionalnemu zboru Le Penove se na evropskih volitvah obeta zmaga

Foto: EPA.

Anketa agencije Ifop napoveduje evroskeptični stranki Nacionalni zbor Le Penove zmago na evropskih volitvah, medtem ko postaja jasno, da si La Republique en Marche predsednika Macrona ne more obetati ponovitve uspeha, ki ga je bil njen predsednik deležen lansko leto na predsedniških volitvah.

Leto potem, ko je Emmanuel Macron v drugem krogu predsedniških volitev s 66 odstotki glasov gladko premagal Marine Le Pen, je jasno, da se je slika obrnila v prid slednje. Anketa agencije Ifop tako napoveduje zmago njene stranke Nacionalni zbor na evropskih volitvah, ki bodo potekale prihodnje leto, kjer ji napoveduje 21 odstotkov podpore, medtem ko bi stranka predsednika Macrona La Republique en Marche na evropskih volitvah prejela 19 odstotkov glasov. Glede na predhodno anketo je Nacionalnemu zboru podpora zrasla za 4 odstotke, Macronovi stranki pa je upadla za odstotek. Republikanci sledijo s 13 odstotki podpore, levičarska La France Insoumise bi prejela 11 odstotkov podpore, Socialistična stranka pa le 7,5 odstotka.

Le Penova zmagala že na zadnjih evropskih volitvah
Kot kaže, bo Le Penova ponovila uspeh zadnjih evropskih volitev, kjer je zmagala s skoraj četrtino glasov, kot poroča RT, pa k podpori Nacionalnega zbora prispeva tudi njena kritičnost do Macronovih politik. Le Penova je ostra nasprotnica Macronove migrantske politike, ki je že rezultirala v številnih izgredih in rasti kriminala. Le Penova v nasprotju z Macronom zagovarja Evropo narodov, k njegovi nepriljubljenosti pa prispevajo tudi škandali, zaradi katerih so že odstopili nekateri ministri, ter nepremišljene reforme, s katerimi želi zmanjšati javno porabo, najbolj pa prizadenejo ravno običajne ljudi, kot so upokojenci.

J. Ž.