fbpx

Nadškof: Strah pred migranti ni rasizem

Vir: EPA

Angleški nadškof Welby ni skoparil z besedami v nedavnem intervjuju, ko je beseda nanesla na migrantsko krizo. “Strah je legitimno čustvo v času tako velike krize. Gre za enega največjih dogodkov v človeški zgodovini. Čisto razumljivo je, da je ljudi strah,” je dejal v intervjuju za revijo House. 

Dotaknil se je tudi odnosa, ki ga angleški liberalci gojijo do migrantske krize, vendar, če smo čisto iskreni, njegove besede niso prav nič iz konteksta tudi v Sloveniji. Liberalci naj bi po njegovem hoteli zmanjšati težo migrantske krize, tiste, ki pa opozarjajo na težave, ki jih kriza prinaša, pa označijo za rasiste.

“Obstaja tendenca reči: ‘Ti ljudje so rasisti,’ kar je nezaslišano, absolutno nezaslišano,” je bil jasen nadškof. 

Škofove izjave prihajajo v času, ko se po Evropi povečuje strah zaradi posledic migrantske krize, ki lahko ima, kljub obljubam nekaterih politikov, še vedno hude posledice na dogajanje na evropskem in lokalnem političnem parketu, poroča Express. Olje na ogenj prilivajo tudi nedavni spopadi med migranti in spolni napadi, ki postajajo vse prej kot redkost. Nadškof Welby se zato sprašuje: “Kaj se bo zgodilo s službami, z dostopom do zdravstvenih storitev, kaj se bo zgodilo s stanovanjsko problematiko?”

Ž. K.