fbpx

Nadzorna kamera ujela trume nezakonitih migrantov v Gorskem kotarju

Migranti iz BIH na Hrvaško (Vir: Facebook)

Hrvaška vlada se že nekaj časa hvali, da je z najsodobnejšo tehnologijo poskrbela, da so hrvaške meje varne pred nezakonitim prehajanjem migrantov iz BIH v Hrvaško. V uredništvo pa smo prejeli sporočilo dveh hrvaških državljanov, ki trdita nasprotno in imata za to dokaze na svojem Facebook profilu.

V uredništvo smo prejeli sporočilo zaskrbljenega hrvaškega državljana, ki nas je opozoril na svoj in Facebook profil svojega prijatelja, na katerem sta objavila posnetke ene nadzorne kamere na enem samem kraju. Kar lahko vidimo na teh posnetkih je zaskrbljujoče.

Na vseh posnetkih, ki jih lahko vidimo na profilih omenjenih hrvaških državljanov je razvidno, da se trume migrantov na področju Gorskega kotarja nemoteno sprehajajo iz BIH na Hrvaško, medtem ko oblasti preko medijev sporočajo, kako da je hrvaška meja zavarovana.

Fotografija migrantov v Gorskem kotarju (Vir: Facebook)

Trume migrantov v Gorskem Kotarju) (Vir: Facebook)

Pod fotografijami so se seveda pojavili tudi komentarji nekaterih drugih državljanov, ki svoji vladi že tako niso zaupali glede migrantov, zdaj pa jim bodo še manj.

Vprašanje, ki se tukaj postavlja, je torej: Je nova oprema o kateri je govorila hrvaška vlada v resnici preslaba? Ni dovolj? So preslabi nadzorniki meje? Imajo premalo ljudi. Je skrb za mejo v resnici le “zgodba za otroke”, v resnici pa ni nobene volje, da bi se jo varovalo? V luči nedavnega terorističnega napada na Dunaju je vsako takšno prehajanje meja pri sosedih problem, ki zadeva tudi nas, saj so tisti migranti, ki pridejo v Hrvaško, po navadi namenjeni tudi k nam.

Aleš Ernecl