[VIDEO] Srhljivo, kaj so načrtovali teroristi: Cilj bratov je bil ogroziti državno varnost kot še nikoli doslej

Islamski radikalci, ki so marca letos izvedli teroristični napad na bruseljskem letališču (Foto: Twitter).

Na podzemni železnici Maelbeek v Bruslju je bil poleg Khalida el-Bakraouija še en napadalec, ki je aktiviral ekploziv, zaradi katerega je umrlo 20 ljudi, poročajo francoski mediji. Razkrili so, da se na posnetku CCTV s podzemne železnice vidi še enega človeka, ki je nosil bela oblačila. Medtem je odvetnik nedavno aretiranega Salaha Abdeslama sporočil, da si želi njegov klient čimprejšnje izročitve Franciji.

To je prvi podatek, ki poleg pobeglega el-Bakraouija omenja še enega napadalca, čeprav policija informacije za zdaj še ni potrdila. Kot je razvidno z nadzornih kamer, je drugi moški v rokah držal veliko torbo.

Načrtovali napad na nuklearke, aretacija pokvarila načrt
V javnost pa je prišla tudi infromacija o tem, da naj bi brata Bakraoui načrtovala celo napad na belgijske nuklearke, a sta načrte morala spremeniti, piše belgijski časopis Denier Heure.

Terorista sta namreč s skrito kamero sledila direktorju belgijske nuklearke, njun cilj pa je bil “ogroziti državno varnost kot nikoli doslej”. Načrte pa jima je nato pokvarila aretacija Salaha Abdeslama, zato sta svoj napad preusmerila na lokacije javnega prevoza.

Belgijska ministra za notranje zadeve in pravosodje Jan Jambon in Koen Geens sta ponudila odstop. Po poročanju evropskih medijev je belgijski premier Charles Michel ponudbi za odstop zavrnil. 

Preiskovalci so prav tako našli dokaze, da je tako za napadi v Parizu kot v Bruslju stala ista teroristična celica.

Tretji napadalec ni aktiviral eksploziva
Sicer pa je policija že razkrila identiteto napadalcev, torej dvojico z letališča in enega z metroja. Gre za brata Khalida in Brahima el-Bakraouija ter Najima Laachraouija. Policija tako še vedno išče četrtega napadalca, ki ni aktiviral eksploziva na letališču, ampak je pred tem pobegnil. Na fotografijah se nahaja na desni strani – nosi bela oblačila, na glavi pa ima klobuk.

Informacijo o drugem napadalcu na podzemni železnici pa je posredovala belgijska televizija RTBF. Ta je poročala, da se dokazi skrivajo v najdenem računalniku, kjer je bil shranjen dokument samomorilskega napadalca Brahima el-Bakraouija. Ta v pisanju omenja Mohammeda Bakkalija, poroča Večernji list. Bakkali, ki je bil aretiran novembra, je povezan s stanovanjem v Auvelaisu, ki so ga uporabljali pariški napadalci.

Glavni osumljenec za napade v Parizu Salah Abdeslam pa si je medtem v zvezi z izročitvijo Franciji premislil – sprva tega namreč ni želel. Abdeslama so aretirali prejšnji četrtek, ko je bil v policijski raciji tudi ranjen. Kot je dejal njegov odvetnik Sven Mary, si želi njegova stranka čim prej zapustiti Bruselj, da se bo lahko zagovarjala v Franciji. Hkrati je tudi zatrdil, da naj Abdeslam ne bi vedel za napade v Bruslju.

Sestavljanje sledi in dokazov
Oblasti in preiskovalci se zdaj trudijo, da bi čim prej sestavili delce sledi, kar bi jim pomagalo ugotoviti, kako so teroristi izvedli napade, v katerih je po zadnjih uradnih podatkih umrlo 31 ljudi, poškodovanih pa je bilo okoli 270. Prav tako se v bolnišnicah za življenje bori še več kot 10 ljudi.

Vsak napredek, ki ga dosežejo, pa je hkrati tudi korak v pravo smer, da preprečijo morebitne načrtovane napade na evropskih tleh, ki so po mnenju nekaterih analitikov neizogibni, piše CNN. Analitik za varnost Bob Baer je prepričan, da bodo kmalu sledili novi napadi. “Mislim, da bo sledila Velika Britanija, več napadov pa bo tudi v Franciji,” je povedal za CNN, in dodal, da v vsakem stanovanju, ki ga preiščejo, najdejo veliko število bomb.

N. K., B. O.