Naftna družba Saudi Aramco z lažno ekologijo do milijarde dolarjev

Morsko črpališče nafte. Fotografija je simbolična. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Največja naftna družba Saudi Aramco je izkoristila vrzel na področju trajnostnih naložb (okolje, družba in upravljanje; ESG) in pridobila milijarde dolarjev, čeprav je njen izvršni direktor tovrstne naložbe javno kritiziral. 

Kontroverznostim okoli t. i. zelenega prehoda ni videti konca. Večkrat smo že poročali, da je to profitabilni nateg, ki dobičke prinaša raznim Fransom Timmermansom in Robertom Golobom, ne pa tudi običajnim državljanom, ki bodo prevaro v prihodnje drago preplačali. Prav tako smo poročali, da so električni avtomobili, ki se jih razglaša za okolju “bolj prijazne”, v resnici veliki onesnaževalci zlasti zaradi proizvodnje baterij. Na račun t. i. zelenega prehoda pa dobro služijo celo nekatere multinacionalke, ki z njim nimajo ničesar skupnega ali pa mu celo nasprotujejo. Portal Breitbart tokrat poroča o naftni družbi Saudi Aramco.

Vrzel na področju trajnostnih naložb (ESG) je vlagatelje privedla do tega, da so največji naftni družbi na svetu namenili milijarde dolarjev, katere izvršni direktor je javno kritiziral tovrstne naložbe (ESG). Govora je o investicijah, ki upoštevajo tri področja: okolje, družbo in upravljanje. Dotična naftna družba je malo verjetni upravičenec sredstev za vlaganje v boj proti podnebnim spremembam. Izvršni direktor Amin Nasser je namreč dejal, da so politike ESG “samodejno pristranske v odnosu do vseh konvencionalnih energetskih projektov”. Poznavalci opozarjajo, da so metode izračuna bonitetne ocene ESG pogosto nepregledne, soočene s podatkovnimi vrzelmi, ki jih je treba zapolniti z ocenami, zato so vlagatelji pozvani k skrbnemu pregledu.

Domen Mezeg