fbpx

Najbogatejšemu zemljanu Jeffu Bezosu vdrli v telefon Savdijci in razkrili njegovo afero s takratno ljubimko?

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman, Bezosova ljubica Lauren Sanchez in lastnik Amazona Jeff Bezos (foto: EPA)

Po najnovejših trditvah forenzičnih strokovnjakov, naj bi ustanovitelju Amazona in lastniku ameriškega časnika Washington Post, Jeffu Bezosu, pred časom v mobitel vdrli Savdijci, ki so vsebino sporočil, v katerih si je dopisoval z ljubico, posredovali ameriškemu tabloidu. To naj bi storili zaradi napadov WaPo na savdijskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana zaradi smrti Jamala Khashoggija, ki je pred tem v svojih kolumnah za omenjeni časopis pogosto kritiziral Savdsko Arabijo. Razkrita afera je imela za Bezosa vleik udarec: Ločitev ter izguba polovice premoženja.

Potem, ko je lani odjeknila novica, da se lastnik Amazona Jeff Bezos in njegova žena MacKenzie ločujeta, čemur so v kratkem sledile tudi objave Bezosovih dopisovanj s takratno ljubico v National Enquirerju, se je Bezos spraševal, kako so lahko prišli do teh sporočil.

Bezos je najel forenzične strokovnjake, ki so ugotovili, da so v njegov mobitel s pomočjo izraelskega programa vdrli Savdijci. Do vdora naj bi prišlo že maja, 2018, ko sta si Bezos in savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman izmenjevala sporočila.

Maščevanje za Khashoggija?
Savdski princ naj bi tako Bezosu poslal videoposnetek, ki pa je skrival vohunsko programsko opremo, ki je Savdijcem omogočila dostop do vseh Bezosovih sporočil.

https://twitter.com/Contrahour/status/1219753496553185280

Ko je Washington Post, katerega lastnik je ravno Bezos, mesece kasneje vodil medijski napad na Savdsko Arabijo, in še posebej na savdskega prestolonaslednika zaradi smrti Jamala Khashoggija na savdijskem konzulatu v Ankari, naj bi po poročanju Daily Maila tudi princ vrnil udarec, in Bezosa prisilil v ločitev, ki je prepolovila njegovo premoženje.

V Riadu take obtožbe zanikajo, in trdijo, da niso imeli nič z objavo zasebnih sporočil med Bezosom in njegovo ljubico v National Enquirerju. Za Khashoggijev umor pa so na sojenju, zaprtem za javnost, na smrt obsodili pet ljudi, medtem ko so bili vsi tesni sodelavci savdskega prestolonaslednika, oproščeni.

Ivan Šokić