fbpx

Najbolj iskanega moškega v Franciji policija že imela, a so ga izpustili

Foto: Twitter

Salah Abdeslam je edini izmed osumljencev pariškega terorističnega napada, ki je preživel in je še vedno na begu. Njegova dejanja begajo policiste. Med begom iz Pariza v Bruselj je imel dva pomočnika. Na poti jih je ustavila policija in jih zaradi premalo podatkov tudi takoj izpustila. Abdeslama še vedno iščejo.  

Francoski državljan, rojen v Belgiji, Salah Abdeslam je osumljen sodelovanja pri terorističnih napadih v Parizu in je kot edini živ napadalec še na begu.

Viri blizu francoskim policistom so za CNN povedali zgodbo trenutno najbolj iskanega moškega v Franciji. V petkovi noči, 13. novembra, ko so svet pretresli teroristični napadi v Parizu, je Abdeslam vozil črn Renault clio in poleg stadiona Stade de France odložil tri samomorilske napadalce, ki so se kasneje razstrelili. Nato se je odpeljal pet kilometrov južno, policisti pa domnevajo, da je bil z njim tudi njegov brat, ki se je kasneje razstrelil pred enim od pariških lokalov.

Preberite tudi: 
Preberite intervju z najbolj iskanim teroristom na svetu – pred napadom na Pariz
Skrivnostni Molenbeek, teroristično gnezdo v srcu Belgije
To so osumljenci napadov v Parizu

Morda je načrtoval ločen napad
Čez štiri dni je bil zapuščen avtomobil najden v delu Pariza, parkiran na prehodu za pešce. Tukaj pa se prične prava skrivnost njegovega bega in ugibanja. Je morda Abdeslam želel izvesti še en, ločen napad? Bi se moral pridružiti napadalcem v klubu Bataclan? Ali pa je bil morda namenjen nazaj v svoje stanovanje v Bruslju, kjer bi načrtoval nov napad? Ne glede na plan je bil Abdeslam med kaosom v Parizu vsaj še štiri ure, nato pa je okoli druge ure ponoči poklical svoje znance iz Bruslja, naj ga pridejo iskat.

Policisti so jih ustavili, a so jih tudi izpustili
Mohammed Amri in Hamza Attou, 27- in 21-letna Maročana, sta okoli pete ure zjutraj prispela v Pariz in pobrala Abdeslama blizu mesta, kjer so našli njegov avtomobil. Odpravili so se proti Bruslju, kjer jih je blizu belgijske meje ustavila policijska patrulja in pregledala njihove dokumente. Ker pa francoska policija še ni imela izdelanih profilov osumljencev, so jih izpustili in so lahko nemoteno nadaljevali pot proti Bruslju. Policisti so vedeli, da ima eden od njih policijsko kartoteko, a ga v tistem času še niso povezali z napadi.

Abdeslam na begu, Maročana v priporu
Francoski policisti so šele kasneje – ko so našli avto, najet na njegovo ime, in v njem tri avtomatske puške – Abdeslama povezali z napadi. Od takrat naprej se je za njim izgubila vsaka sled. Njegova pomočnika Amrija in Attouja so aretirali v Bruslju in ju osumili pomoči pri izvedbi terorističnega napada in udeležbe v teroritstični organizaciji.

Abdeslamovo vključenost v napade je dodatno potrdilo še videosporočilo IS, ki v povezavi z napadi navaja ”osem bratov”, medtem ko so jih pred tem našli le sedem, prav tako pa poveličuje napade v 10., 11. in 18. okrožju Pariza. Napadi so se zgodili le v 10. in 11. okrožju, v 18. okrožju pa so našli Abdeslamov avtomobil.

Abdeslam morda izgubil nadzor nad dogajanjem
Viri blizu preiskovalcev so za CNN povedali, da njegova dejanja nimajo smisla. ”Način, kako je pustil avtomobil, koliko časa je minilo, dokler je poklical pomoč, in dejstvo, da so se peljali po najbolj prometni cesti, dokazujejo, da je verjetno izgubil kontrolo nad dogajanjem.” Abdeslamov brat je v intervjuju sicer povedal, da verjame, da si je njegov brat zadnjo minuto premislil in ni izvedel napada.

Odvetnik Maročanov, ki sta Abdeslamu pomagala nazaj v Belgijo, vztraja, da omenjena nista vedela, da je Abdeslam kakorkoli povezan z napadi v Parizu. Dodala sta, da je imel Abdeslam pri sebi veliko jakno in nekaj drugih stvari, morda je bil med njimi tudi pas z eksplozivom, a na kontrolnih točkah na poti v Bruselj je ostal miren. Iskanje Abdeslama se medtem nadaljuje, v njegovi zgodbi pa je še vedno veliko vprašanj.

M. G.