fbpx

Najbolj iskani terorist in zdravnik, na katerega je svet pozabil

Osama Bin Laden (foto: epa).

Mineva 5 let od smrti vodje Al Kaide Osame bin Ladna, odgovornega za napade 11. septembra. Kljub njegovi smrti strokovnjaki opozarjajo, da Al Kaida ostaja resna grožnja in nevarnost za svet. To je dokazala z lanskoletnim pokolom v Charlie Hebdo v Parizu in valom streljanja v zahodni Afriki.

Umor najbolj iskanega terorista v tistem času, Osame Bin Ladna, je pomenil preobrat v vojni proti terorizmu. Al Kaida je takrat utrpela veliko škodo, ujetih in ubitih je bilo mnogo njenih borcev in aktivistov. Na Bin Ladnovo mesto pa je stopil Ayman al-Zawahiri.

Islamska država kot alternativa Al Kaidi
Po zasegu velikega dela Iraka in Sirije leta 2014 je iraška veja Al Kaide razglasila islamski “kalifat”. Nastala je Islamska država. Tej se je pridružilo na tisoče džihadistov, ki so prevzeli odgovornost za napade v Bruslju, Parizu, Tuniziji , Turčiji, Libanonu, Jemnu, Savdski Arabiji in Egiptu.

Medtem ko je Al Kaida postala na svetovnih omrežjih skoraj nevidna, pa je Islamska država pri uporabi novih tehnologij še posebno učinkovita, poroča AFP.

Zdravnik Afridi še vedno v zaporu
Pri uboju Osame Bin Ladna, ki se je z ženo in otroki skrival na posestvu v Abotabadu, je imel pomembno vlogo zdravnik Šakil Afridi. Ta je v sodelovanju s Cio izvajal lažno kampanjo za cepljenje in zbiral vzorce DNK pri družini Osame bin Ladna. Vendar je Shakil Afridi še danes v zaporu, pakistansko sodišče ga je obsodilo na 23 let zapora. Na Šakila Afridija je svet pozabil. Njegovi sorodniki in odvetnik pozivajo ZDA, naj skupaj s pakistansko vlado doseže, da ga izpustijo.

N. K., A. J.