fbpx

Najhuši kriminalci Balkana, Arkanovci in Knindže, prejemali ukaze od Hrvata?!

Vojni zločinec Željko Ražnatović Arkan, ki je kasneje s svojo enoto postal del Jedinice (vir: twitter)

Pripadniki zloglasne Jedinice, ki je v devedesetih pustošila po bojiščih razpadle Jugoslavije, se je po vojni združila s srbsko mafijo in bila do atentata na premiera Đinđića nedotakljiva. Zatem je prišlo v Srbiji do trenutka streznitve, številni prej nedotakljivi kriminalci so končali pod rušo, mnogi v zaporu. Zdaj se eden za drugim iz zaporov vračajo na svobodo.

Jedinica, v polnem nazivu “Enota za specialne operacije resorja državne varnosti Ministrstva za notranje zadeve Republike Srbije” je bila najbolje opremljena, najbolj usposobljena in najokrutnejša skupina kriminalcev, ki so po poročanju Expressa med samo vojno v 90-ih in po njej vladali balkanskemu podzemlju.

Njihovi pripadniki so bili obsojeni za umor premiera Zorana Đinđića in številne druge zločine. Zdaj počasi prihajajo na svobodo. Potem, ko je bil leta 2013 iz zapora izpuščen Saša Pejaković, ki je služil 8-letno zaporno kazen zaradi sodelovanja pri umoru Đinđića, se mu bo v februarju 2019 pridružil še Željko Tojaga Žmigi, po odsluženih 15ih letih. Ta atentat je bil samo začetek konca nekega obdobja, ki se je začelo na Hrvaškem med vojno z vojnima zločincema Draganom Vasiljkovićem, znanim pod vzdevkom Kapetan Dragan, in Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Ustanovitev Jedinice
Do oblikovanja Jedinice je prišlo, ko je milicija SAO Krajine utrpela hud poraz pri Plitvicah. Na Hrvaškem je bitka znana z imenom “Krvavi Uskrs” (Krvava Velika noč), v kateri je bilo ujetih 29 srbskih upornikov, še 20 pripadnikov spuntane srbske milice pa je bilo ranjenih. Krvavi poraz je zloglasnega šefa srbske Službe državne varnosti Franka Simatovića Frenkija, ki je drugače bil Hrvat, prisilila v ustanovitev posebne enote Knindže in boljše urjenje paravojaških enot, saj je postalo jasno, da JLA ne more voditi bojev uporniških Srbov in se v obenem v mednarodnem prostoru predstavljati kot zadnji varuh miru bivše Jugoslavije.

Kapetan Dragan, poveljnik Knindž (vir: twitter)

Na drugem koncu Hrvaške je v istem času sejal strah Arkan s svojimi Tigri iz Erduta. Njihovo krvništvo se ni končalo na Hrvaškem, temveč so si dali duška še v Bosni in Hercegovini, kjer so brez milosti ropali, klali, morili in sejali strah. Enoti Arkana in Kapetana Dragana sta med vojno tudi sodelovali, še posebej med operacijo Pajek, v kateri so na oblast vrnili Fikreta Abdića znanega kot Babo.

Po vojni legitimizacija
Ko je bilo vojne konec, so Knindže in Arkanovci tudi uradno postala del srbskega ministrstva za notranje zadeve, čeprav so že od prve polovice 90-ih neuradno delovali po navodili Frenkija in njegovega šefa Jovice Stanišića, ki je dobival ukaze od Slobodana Miloševića. Kot del Enote za protiteroristično delovanje se je začela preobrazba v zloglasno Jedinico, ki so jo sestavljali najmočnejši kriminalci, ki so imeli na voljo velik del srbskega arzenala.

Nekdanji vojni zločinec Slobodan Milošević (vir: twitter)

Enota je v nekem obdobju delovala tudi na Kosovu, kjer so ostali v spominu kot daleč najokrutnejša enota srbskih oboroženih sil. Nek visoki častnik je delovanje Arkanovcev na področju Posavine opisal z besedami: “Vsak povratek iz akcije so spremljali civilni tovornjaki naloženi s hladilniki, pralnimi stroji, pohištvom…”

Atentat na premiera kaplja čez rob
Pripadniki Jedinice so se povezali z zloglasnim Zemunskim klanom in skupaj zavladali srbskemu podzemlju. Bili so nedotakljivi. Vse dokler ni prišlo leta 2003 do atentata na Đinđića. To je zdramilo ostale enote srbskih varnostnih organov, ki niso več mogle samo gledati kriminala, ki se je dogajal pred njihovimi očmi. V akciji Sablja so ujeli ali pobili sam vrh srbskega kriminalnega podzemlja, za zapahi pa je pristal tudi šef Jedinice Milorad Ulemek Legija, ki je v preteklosti poveljeval rdečim baretkam.

Umorjeni srbski premier Zoran Đinđić (vir: twitter)

Zdaj naj bi po pisanju Kurirja Rdeče baretke pripravljale teren za vrnitev. Eden od glavnih motivov pa naj bi bilo ravno maščevanje vsem, ki naj bi bili odgovorni za njihov pregon in čas, ki so ga preživeli za zapahi.

Ivan Šokić